Reclamă

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că România trebuie să modifice actele de identitate ale persoanelor transgender obținute deja într-un alt stat UE, fără ca acestea să fie nevoite să treacă prin noi procese de recunoaștere juridică a genului în România. Decizia vine în cazul lui Arian Mirzarafie-Ahi, un bărbat transgender cu dublă cetățenie, română și britanică, și face ca refuzul României de a-i actualiza prenumele, sexul și CNP-ul în actele românești printr-o simplă procedură administrativă să încalce dreptul Uniunii Europene.

Decizia CJUE, imediat aplicabilă, este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, inclusiv pentru autoritățile din România: „Hotărârea CJUE este direct aplicabilă, fiind imediat obligatorie pentru toate statele membre UE și pentru autoritățile naționale: parlamente, guverne și instanțe de judecată, inclusiv curțile constituționale din UE”, se arată într-un comunicat de presă al asociației ACCEPT.

Cazul audiat pune în discuție recunoașterea reciprocă a procedurilor de recunoaștere juridică a genului și setează un precedent favorabil pentru alte persoane transgender din Uniunea Europeană. „Curtea explică în continuare că refuzul unui stat membru de a recunoaște o schimbare a identității de gen legal dobândită într-un alt stat membru împiedică exercitarea dreptului de liberă circulație și de ședere. Genul este, la fel ca prenumele, un element fundamental al identității persoanei,” precizează comunicatul Curții de Justiție a UE.

Această decizie vine într-un context în care zeci de mii de persoane din Europa se află în situații similare, confruntându-se cu refuzul unor state membre de a echivala actele de identitate emise de alte țări. În speță, Arian Mirzarafie-Ahi, care a început procesul de recunoaștere a identității de gen în 2016 și l-a finalizat în 2020 în Marea Britanie, a întâmpinat dificultăți în a obține echivalarea documentelor sale de identitate când s-a întors în România.

„Dacă ești o persoană trans care și-a schimbat actele în altă țară din UE, autoritățile românești sunt obligate să transcrie automat aceste acte, fără proceduri adiționale,” menționează ACCEPT referitor la schimbările pe care această hotărâre le aduce.

CJUE și-a temeluit decizia pe legislația UE privind libera circulație, iar instanțele române vor fi obligate să aplice această hotărâre în toate situațiile similare. Cazul lui Arian a fost adus inițial în instanță împotriva Direcției Evidența Persoanelor Cluj și a altor autorități locale, după ce a întâmpinat dificultăți în a-și reînnoi actele de identitate conforme cu genul recunoscut legal în Marea Britanie. Aceasta stabilește un precedent important pentru protejarea drepturilor persoanelor transgender și a liberului exercițiu al acestora pe teritoriul Uniunii Europene.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro