Reclamă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri că România nu se confruntă cu riscul de a rămâne fără gaz în această iarnă, deși nivelul de stocare al depozitelor a scăzut sub jumătate din capacitatea totală, după două luni de iarnă. Burduja a precizat că a trimis Corpul de Control la Depogaz pentru a investiga gestionarea resurselor de către această companie, care deține în prezent cea mai scăzută rezervă disponibilă.

Nivelul scăzut al depozitelor a determinat România să apeleze la importuri de gaze pentru a asigura consumul intern. Estimările Transgaz, preluate de Digi 24, indică faptul că România va trebui să importe zilnic între 4,5 și 5,5 milioane de metri cubi de gaze până la jumătatea lunii februarie.

„Nu există acest risc (ca România să rămână fără gaze până trece iarna). Nu e o situație cu totul deosebită pentru că, în general, în luna februarie, în episoadele mai friguroase, România a apelat și la importuri”, a explicat Burduja într-o intervenție telefonică la Digi 24.

De asemenea, Sebastian Burduja a menționat că România a menținut nivelul stocurilor de gaze conform cerințelor Uniunii Europene, acestea fiind considerate a fi într-un „nivel prudent”. Conform datelor oficiale, România are acum 1,35 miliarde de normal metri cubi de gaze în depozite, reprezentând un grad de umplere de 43,4%, cu 42,7% la Depogaz și 49,7% la Depomureș.

„Am trimis azi Corpul de Control la Depogaz pentru a analiza exact ce cantități au fost extrase, cine le-a extras. Dacă există abateri de la ce am dispus, voi lua cele mai dure măsuri”, a subliniat ministrul Energiei.

Burduja a clarificat că recent, Depogaz a solicitat furnizorilor să reducă extragerea zilnică cu până la 20%, în funcție de perioada analizată. Gazele naturale importate de România sunt aduse „în baza angajamentelor” pe ruta Turcia-Bulgaria, iar ministrul a subliniat că acestea provin din Azerbaijan, asigurând astfel că nu implică gaz rusesc.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro