Black Sea Oil&Gas au anunțat recent că proiectul pentru extragerea gazelor din Marea Neagră va începe peste doi ani.

Ei au estimat că producția anuală de gaze extrase va fi de 2 miliarde de metri cubi. Producția de gaze a României ar crește la 19 miliarde de metrii cubi anual, ceea ce ar însemna că vom fi cel de-al doilea stat din Europa la extragerea gazelor.

Deși aceste vești ar trebui să fie îmbucurătoare pentru țara noastră, adevărul este că România nu va putea beneficia de aceste gaze. În prezent, nu avem industria chimică și petrolieră necesară pentru a procesa aceste gaze, ceea ce înseamnă că totul va pleca spre alte țări care au această posibilitate.

Primele două țări care vor avea acces la aceste gaze vor fi Ungaria și Ucraina. Aceste două state fac investiții permanente în industria chimică și petrolieră, tocmai de aceea mare parte din gaze se vo duce la ei. De asemenea, oficialii statului ungar au făcut deja publică intenția de a cumpăra tot ce se va extrage din Marea Neagră, deci econimia României nu va crește absolut deloc în urma acestui proiect.

De asemenea, este cunoscut și faptul că vecinii noștri au pus presiune pe Black Sea Oil&Gas pentru a începe extragerea gazelor cât mai curând, însă acest lucru este momentan imposibil.