Despre trecerea la euro se vorbește de mai mulți ani, dar încă nu s-a concretizat nimic.

Toți ne dorim ca economia țării să ajungă la același nivel cu al celorlalte state și să fie exprimată în moneda europeană. Comisia Europeană a anunțat că România nu îndeplinește câteva condiții necesare pentru a face schimbarea, astfel că mai avem de așteptat câțiva ani.

Ce criterii nu îndeplinește România

Comisia Europeană a analizat câteva criterii ale României și au ajuns la concluzia că nu sunt îndeplinite. Mai multe state își doresc să adere la Euro, printre care Cehia, Croaţia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Suedia. Ele s-au angajat din punct de vedere juridic că vor face demersurile necesare pentru a trece la euro.

Raportul Comisiei Europene arată că legislația din România nu este compatibilă cu articolul 131 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Țara nu îndeplinește criteriul de stabilitate a prețurilor în ceea ce privește finanțele publice, nu îndeplinește nici cursul de schimb și nici criteriul de convergență a ratelor dobânzii pe termen lung.

Sursa foto: Social media

Ce țări ar putea adopta moneda euro

După publicarea raportului doar două țări îndeplinesc toate criteriile pentru a intra în zona euro, ele fiind Croația și Suedia. Bulgaria îndeplinește criteriul cursului valutar, iar Cehia alături de Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung.

Toate statele membre îndeplinesc criteriul de finanțe publice, mai puțin România, care este într-un deficit excesiv. Statele din Uniunea Europeană care adopta moneda trebuie să aibă un nivel ridicat de convergență economică. Acesta va fi analizat pe mai mulți ani, pentru a garanta durabilitatea.

Prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu a anunțat la sfârșitul anului trecut că toate termenele de aderare la moneda europeană au fost ratate. Următorul termen unde România poate avea ocazia să treacă la euro este peste șapte ani, în 2029.