Președintele României Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, că, pentru cea mai mare parte a elevilor, școlile nu-și vor mai redeschide porțile în acest an școlar.

Hotărârea nu este singura de acest gen din Europa. Și Italia a luat aceeași decizie radicală în acest weekend.

Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat redeschiderea unităților de învățământ pentru luna septembrie, din dorința de a nu pune în pericol sănătatea copiilor, care se pot transforma în vectori de transmitere a virusului, după cum transmite Reuters.

„Şcoala se află în centrul gândurilor noastre şi se va redeschide în septembrie. Toate scenariile pregătite de un comitet de experţi prevăd riscuri ridicate de contagiune în cazul redeschiderii şcolilor înainte (de septembrie). Este în joc sănătatea copiilor noştri”, a declarat Conte într-un interviu.

În Italia școlile au fost închise la începutul lunii martie, când cifra îmbolnăvirilor cu COVID-19 a crescut accelerat.

Potrivit Worldometer, în Italia s-au înregistrat de la începutul pandemiei cu Coronavirus 197 de mii de cazuri si peste 26 de mii de decese cauzate de COVID-19. După câteva zile în care cifra îmbolnăvirilor și a deceselor a scăzut constant, autoritățile au început totuși să vorbească despre o relaxare a măsurilor restrictive, începând cu redeschiderea activităților industriale, după data de 4 mai.

Planul privind pașii ce urmează a fi parcurși urmează a fi făcute publice zilele viitoare, după cum a anunțat Conte, care a subliniat că va fi obligatorie „o respectare riguroasă a protocoalelor de securitate”, printre care distanţarea socială şi purtarea măştii.