Reclamă

România a înregistrat un record anul trecut, prin inaugurarea a 197 de kilometri de autostradă și drum expres, cu promisiunea autorităților de a inaugură și mai mulți în 2025, obiectivul fiind să atingem peste 1.500 de kilometri de drumuri de mare viteză la finalul anului.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că 2024 a fost un an fără precedent pentru infrastructura de transport din România, precizând că „a fost deschisă circulația pe 197 km de drum de mare viteză (autostradă și drum expres), 100 km fiind parte din A7. Tot pentru prima dată a fost asigurată conexiunea dintre A7 și A3, iar conexiunea Autostrăzii de Centură a Capitalei A0 cu A2 a devenit funcțională. De asemenea, primul tren electric achiziționat în ultimii 35 de ani, dintr-o serie de 189 de trenuri noi, a fost pus în circulație. Aeroportul Internațional ‘Traian Vuia’ din Timișoara are acum primul terminal Schengen modern”, a scris Grindeanu într-o postare pe Facebook.

Proiectele pentru 2025 sunt ambițioase, autoritățile planificând deschiderea circulației pe mai mult de 200 km de infrastructură rutieră de mare viteză. „De la Craiova la Constanța se va putea circula direct pe drum de mare viteză (DEx12-A1-A0-A2), la fel de la Bacău la București (A7-A3-A0). Noi trenuri electrice urmează să intre în circulație”, a adăugat Grindeanu.

În primăvara acestui an sunt așteptate primele inaugurări pe Autostrada Moldovei, când se estimează că vor fi finalizați cei 28 km dintre Mizil și Pietroasele. Totodată, se preconizează finalizarea celor 14 km de la Pietroasele la Buzău, inclusiv realizarea podului peste Buzău. Autoritățile mai promit că până în toamnă se va circula în regim de autostradă între Focșani și Pașcani, unde lucrările sunt realizate de cel mai mare constructor român.

Anul acesta vor fi gata și alți 30 de kilometri din autostrada care înconjoară Capitala, precum secțiunile dintre Bragadiru și Joița și tronsonul dintre DN2 și Autostrada Soarelui. În plus, sunt programate inaugurarea celor 12 km dintre Albota și Pitești, porțiună esențială pentru a permite circulația la viteză mare între Craiova și Pitești, și a celor 15 km dintre Băiculești și Curtea de Argeș, parte din autostrada Sibiu-Pitești.

Pentru 2025, se prevede finalizarea drumului expres Brăila-Galați, alături de reasfaltarea sensului Brăila-Tulcea al podului cunoscut drept golden gate-ul românesc, precum și deschiderea circulației pe drumurile de legătură.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro