Toamna vine cu o nouă alertă în spitale. Secțiile spitalelor sunt pline de pacienți cu Covid-19, iar medicii în sfătuiesc pe oameni să fie mult mai atenți și să se protejeze. Este vorba despre noua tulpină, care se răspândește foarte rapi.

România, lovită de o nouă tulpină de Covid-19

Conform ultimelor date transmise de medici, 8 din 10 români care se prezintă la spital cu simptome de răceală și gripă sunt testați pozitiv.

Vestea cea mai rea este că Covid-19 a suferit mutații, motiv pentru care au apărut noi tulpini. Este vorba de noi variante de Omicron, denumite in ansamblu, coronavirusuri de tip XBB.1.5-like sau variante asemănătoare XBB.1.5.

Românii trebuie să fie deosebit de atenți, deoarece aceste tulpini se transmit mult mai repede decât cele anterioare. Iar în cazul persoanelor vulnerabile, sunt la fel de periculoase.

Medicii sunt de părere că principalul motiv pentru numărul mare de infectări este faptul că românii au uitat să se mai protejeze. Școala a început, iar micuții sunt predispuși să ia unul de la celălalt virusul. În plus, oamenii s-au întors din concedii la muncă, ceea ce înseamnă că și contactul social este unul sporit.

Noul tip de Coronavirus este greu de detectat, mai ales că simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei simple gripe. Românii ar trebui să nu întârzie să meargă la medic dacă au dureri musculare și de cap puternice, dar și febră care pare că nu trece cu nimic.

Unde te poți vaccina anti-Covid în România

Deși pandemia a trecut, românii nu trebuie să uite că există în continuare varianta să se imunizeze. Dozele de vaccin sunt încă disponibile și gratuite și de pot face la medicul de familie. Tot ce trebuie ca oamenii să facă este să se adreseze acestuia și să aștepte să le vină doza.

În plus, românii trebuie să știe că a început și campania pentru vaccinarea antigripală. Persoanele cu boli cronice, dar și copiii mici și cei considerați vulnerabili vor beneficia în acest an de vaccin compensat.