România se află la coada clasamentului când vine vorba de atragerea turiștilor străini, potrivit ultimelor date statistice. Malta este cea mai atractivă destinație turistică din Europa, urmată de Cipru, Luxemburg și Austria, în timp ce România se situează între Polonia și Germania.

În România, doar 20% din totalul nopților de cazare au fost rezervate de către turiști străini. „În primul rând, nu este promovat turismul în țara noastră, în al doilea rând, nici nu cred că există, adică punctele turistice care ar putea fi promovate nu sunt promovate, sunt lăsate în paragină,” a declarat un cetățean român.

Alex și Alice, doi turiști români, au optat pentru o vacanță în Bulgaria, atrăși de prețurile mai bune. Alex a explicat: „Prețuri mai mici la calitate superioară, să zic așa. Cred că m-a ajuns undeva la 3.000 de lei și comparativ cu România, cu vreo 2.500 de lei mai puțin pentru aceleași servicii. Am stat șapte zile.”

Clasamentele arată că majoritatea românilor preferă să petreacă vacanțele în țară, în detrimentul destinațiilor din străinătate. Călin Ile, reprezentant al industriei hoteliere, a subliniat: „În ultima perioadă în industrie s-a investit destul de bine, da, sunt și produse vechi venite din timpul comunismului, care nu putem spune că sunt la un nivel calitativ adaptiv zilelor noastre, însă investiții sunt și vor fi, deci e clar că trebuie să avem și o strategie de atragere a turiștilor străini.”

Cetățenii români, intervievați, au declarat că preferă să își petreacă vacanțele în țară din motive financiare. „De obicei merg la mare și munte la noi, pentru că mi se pare mai ieftin,” a spus unul dintre ei.

În Europa, cele mai vizitate țări sunt Malta, Cipru, Luxemburg și Austria. Roxana Ilinca, reprezentanta unei agenții de turism, a spus că „și românii sunt din ce în ce mai interesați de aceste zone, pentru că Malta oferă investitorilor și mai ales străinilor care doresc să investească în această țară foarte multe facilități.”