Producătorii români sunt nemulțumiți de prezența masivă a produselor ucrainene pe piața locală, considerând că le afectează competitivitatea. În acest context, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că importurile de ouă și carne de pui din Ucraina vor fi restricționate atunci când România va atinge un grad de autosuficiență de 100%. Măsura urmează să fie discutată în următoarea ședință de Guvern, a declarat ministrul la Digi24.
Barbu a explicat că ministerul său are în vedere introducerea unei ordonanțe prin care produsele avicole din Ucraina vor fi licențiate doar atunci când România nu dispune de suficientă carne de pui și ouă pe piața internă. El a subliniat că, odată ce autosuficiența va fi atinsă, importurile vor fi blocate, iar procesatorii vor fi îndemnați să colaboreze cu producătorii locali de ouă și pui. „Interzicerea importurilor va fi până când România va avea nevoie,” a spus ministrul Barbu.
Referitor la implementarea acestei măsuri, ministrul a afirmat: „Nu așteptăm decizia Comisiei. Dacă întârzie, voi solicita domnului premier Marcel Ciolacu introducerea pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Se va aplica imediat după publicarea în Monitorul Oficial.”
Ministerul Agriculturii a subliniat necesitatea limitării importurilor pentru a proteja fermierii și producătorii locali. Florin Barbu a menționat, de asemenea, că ANSVSA trebuie să deruleze mai multe analize pentru a elimina produsele care nu respectă normele de siguranță, respectând totodată reglementările Uniunii Europene.
Crescătorii de păsări din România au solicitat deja interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina, condamnând condițiile care nu corespund normelor UE și care creează o concurență neloială. Potrivit Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), măsura ar stabiliza piața și ar preveni șocuri economice grave care ar putea avea efecte pe termen lung.
Organizația a subliniat riscurile sanitare asociate importurilor ucrainene, care ar putea provoca zoonoze, afectând industria avicolă românească. Raportul UCPR subliniază, de asemenea, creșterea semnificativă a importurilor de carne de pasăre și ouă din Ucraina spre Uniunea Europeană, cu 42,7% în prima jumătate a anului 2024.