România se confruntă pentru a treia lună la rând cu cea mai înaltă rată a inflației din cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, atingând un nivel de 6,7% în luna martie, conform celor mai recente date publicate de Eurostat. Această situație plasează țara considerabil peste media Uniunii Europene, care s-a situat la 2,6% în aceeași perioadă.

Comparativ, Lituania, Finlanda și Danemarca au înregistrat cele mai scăzute rate ale inflației în UE, cu valori de 0,4%, 0,6% și respectiv 0,8%. Situația contrastantă vine într-un context în care, la nivelul blocului comunitar, inflația a scăzut de la 2,8% în februarie la 2,6% în martie, totodată observându-se o scădere și în zona euro, de la 2,8% în ianuarie la 2,4% în martie.

Conform Institutului Național de Statistică (INS) din România, rata anuală a inflației a scăzut în martie 2024 la 6,61%, față de 7,23% în februarie, indicând o încetinire a creșterii prețurilor la mărfurile alimentare, nealimentare și la servicii. Această evoluție a fost reflectată și în indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), care a marcat o rată anuală a inflației de 6,7% în luna martie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Pe fondul acestor evoluții, Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul anului 2024, la 4,7%, anticipând o reducere suplimentară a inflației la 3,5% până la sfârșitul anului 2025, conform declarațiilor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.