Românii se așteaptă ca astăzi să fie emisă Ordonanța militară 9. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a explicat încă de sâmbătă ce va cuprinde noua Ordonanță.

De altfel, tot astăzi, Klaus Iohannis ar trebui să prelungească decretul dat pentru instituirea stării de urgență, însă există posibilitatea ca parlamentarii să nu voteze decretul, asta după ce Ponta a pus 15 condiții pentru a accepta o nouă prelungire, Tăriceanu a anunțat că ALDE nu ar vota, iar Ciolacu a explicat că PSD are anumite condiții pentru a fi de acord cu hotărârea lui Iohannis.

Ce declară Vela

„Săptămâna viitoare vom da probabil încă o ordonanță, în sensul în care ar trebui să mai reglăm zona de sud, granița cu Bulgaria, unde există un tranzit transfrontalier pentru muncile agricole. Așa cum permitem pentru Ungaria ar trebui să permitem și pentru Bulgaria. Ar mai trebui să introducem excepții pentru vase si tot ceea ce tine de navigatie, mai sunt și alte propuneri”, a explicat ministrul.

Ce va conține Ordonanța Militară nr. 9

„În noua ordonanţă ar trebui să reglăm unele lucruri cu privire la posibilitatea de a ieşi din aceste restricţii navigatorii, de exemplu cei care atunci când se duc cu marfă, cu şlepul, cu nava într-o ţară în amonte pe Dunăre, ei rămân pe vapor, nu sunt sub riscul că ar fi contaminaţi într-o ţară într-o zonă roşie. În această situaţie cred că, şi am discutat cu colegii, ar trebui să intre în aceeaşi categorie de excepţie ca şi şoferii de camioane”, spune Marcel Vela, potrivit Kanal D.

Noi șanse pentru agricultori

”În același timp, trebuie să oferim posibilitatea muncitorilor agricoli de pe o parte sau alta a graniței de sud cu Bulgaria, să poată avea aceleași posibilități și excepții ca cei de pe granița de vest, acolo unde și cetățenii români și cei maghiari pot trece dintr-o parte în altă să facă lucrări agricole sau alte activități economice.

În ordonanţă este prevăzută posibilitatea de a merge să îţi lucrezi pământul. Intenţionat nu am pus distanţa, pentru că poate locui cineva în oraş şi să aibă terenul la 50 de kilometri, la 30 de kilometri, nu puteam impune distanţa riguroasă de 2 kilometri, 30 sau 100, pentru că poate sunt proprietari în Bucureşti care au terenul agricol la 200 kilometri distanţă. Așadar, activitatea în agricultură, munca în grădină, în loturile de teren, în tot ce ține de o plantație pomicolă sau exploatație agricolă, toate acestea sunt permise”, a mai declarat Marcel Vela.