România, în pragul dezastrului? Date şocante ies la iveală

România, în pragul dezastrului? Date şocante ies la iveală

România este implicată într-un „joc” în care ar putea pierde aproape 500 de milioane de euro. Astăzi, după audierile miniştrilor, interimarul Marcel Boloş, propus pentru Ministerul Fondurilor Europene, a vorbit despre pierderea de la nivelul Politicii de coeziune în exerciţiul financiar din Uniune. Potrivit ministrului, totul se poate vedea chiar din noua variantă de buget.

„După cum se cunoaşte, noul procent pe care l-a pus în discuţie la nivelul Comisiei Europene este de 1,074% din venitul naţional brut. Asta pentru România înseamnă o pierdere de aproximativ 500 de milioane de euro, la nivelul Politicii de coeziune. Dacă până acum discutam de 30,566 miliarde de euro, în varianta nouă de buget suntem afectaţi cu cele 500 de milioane de euro. Comisia Europeană a înaintat un alt procent în propunerea de buget, iar eu vorbesc despre varianta nouă de buget care este acum în discuţie şi care urmează să fie negociată.

Avem această pierdere şi, în general, suntem afectaţi pe zona proiectelor de infrastructură de transport, pentru că acestea au şi specific faptul că, potrivit noilor orientări la nivel de Comisie, schimbările climatice sunt prioritare”, a menţionat Boloş.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Potrivit ministrului, ţara noastră ar putea avea câştiguri doar dacă va merge pe flexibilitatea între fondurile europene.

„Pe de altă parte, dacă negocierile vor înainta, avem câştiguri la nivel de flexibilitate a utilizării fondurilor europene pe care le avem pentru următoarea perioadă de programare, întrucât am formulat un număr de şase propuneri de măsuri pe această zonă a flexibilizării. Sper să fie, în final, câştigate proiectele de infrastructură mare (transport, mediu, apă). Nu ştim cum vor evolua lucrurile din punct de vedere al cifrelor finale. Eu sper că câştigăm din aceste măsuri de flexibilitate pe coeziune. Aici, cea mai mare alocare a României este în zona Fondului Social European unde avem 8,3 miliarde de euro.

Cel mai mare câştig este flexibilitatea între fonduri, adică să putem să transferăm banii, spre exemplu, de la zona de Capital Uman către proiectele de infrastructură, fiindcă este o sumă enormă pe care o avem pe resursele umane. Suntem în situaţia în care trebuie să găsim alternative în vederea evitării sau chiar eliminării riscului de utilizare ineficientă a banilor”, a mai spus Boros..

Marcel Boloş a fost respins de comisiile Senatului şi Camerei Deputaţilor, pentru funcţia de Ministrul al Fondurilor Europene.