România va fi obligată să implementeze sisteme de colectare selectivă a deșeurilor textile, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, în cadrul unui interviu exclusiv la Digi24. Legea se va aplica pe întreg teritoriul țării, în mediul urban și rural, lăsând la latitudinea primăriilor modalitatea de colectare, fie din poartă în poartă sau prin puncte de colectare.
„Fără îndoială, legea se aplică în toată țara, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Mai departe, măsura în care această colectare a fracției textile se va face din poartă în poartă, sau la puncte de colectare cu aport voluntar, rămâne la latitudinea primarului”, a spus Mircea Fechet.
Modificarea contractelor de delegare pentru serviciile de salubrizare este esențială pentru a asigura colectarea separată a materialelor textile începând cu acest an. Fechet a subliniat că determinările de compoziție a deșeurilor actuale au scos la iveală o proporție semnificativă de materiale textile, care necesită tratare și reciclare.
Cu toate acestea, capacitățile de reciclare a textilelor sunt momentan insuficiente atât în România, cât și în restul Uniunii Europene. „Asta și pentru că acest proces este unul extrem de complicat. Compoziția fiecărui material diferă în funcție de articolul vestimentar”, a explicat Fechet.
Ministrul Mediului a indicat și alte opțiuni, cum ar fi reutilizarea și valorificarea energetică a hainelor vechi. „O altă metodă prin care le putem gestiona este legată de reutilizarea acestor haine. Sunt hainele second-hand cu care suntem obișnuiți”, a adăugat Fechet, avertizând asupra pericolului introducerii ilegale de deșeuri textile sub forma hainelor second-hand.
Conform noilor reglementări, fiecare Unitate Administrativ Teritorială (UAT) are obligația de a asigura puncte de colectare a deșeurilor textile, iar amplasarea acestora va fi decisă de primari, având posiblitatea de a le poziționa strategic în diverse zone, precum parcările supermarket-urilor.
Fechet a explicat că punctele de colectare pentru textile nu diferă semnificativ de cele pentru alte materiale reciclabile, dat fiind că materialul textil este inert și nu contaminează mediul. Colectarea va trebui să evite depozitarea la groapa de gunoi, îndreptându-se către instalații de tratare sau reciclare.