Reclamă

Ouăle și carnea de pasăre au fost adăugate pe lista produselor care pot fi importate din Ucraina doar pe baza unei licențe de import, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Această decizie vine ca urmare a dificultăților cu care se confruntau producătorii români din sectorul avicol, din cauza importurilor la prețuri de dumping din Ucraina.

„În ședința de guvern de astăzi am mai rezolvat o problemă a producătorilor români din sectorul avicol. Aceștia se confruntau cu o reală problemă din cauza importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina, la prețuri de dumping, mult sub costurile de producție pe care le au fermierii noștri. Așadar, am completat lista produselor care pot fi importate din Ucraina, doar pe bază de licență de import, cu ouă și carne de pasăre. Am luat practic aceeași măsură pe care am aplicat-o cu succes în cazul importurilor de cereale, făină și zahăr, pentru că este datoria noastră să protejăm producția românească”, a declarat ministrul Florin Barbu într-o conferință de presă desfășurată la Palatul Victoria.

Acesta a subliniat că măsura a fost adoptată în urma discuțiilor cu organizațiile de profil, ținând cont și de faptul că România, ca stat membru al Uniunii Europene, este obligată să respecte anumite condiționalități, implicând astfel costuri mai mari pentru producători.

„Costurile, bineînțeles, sunt mai mari cu 30% decât cele din Ucraina, pentru că ei nu au condiționalitățile Uniunii Europene. Și am luat această decizie. Dar nu am luat o decizie de interzicere, am luat o decizie de licențiere pe aceste produse, astfel încât atunci când industria alimentară are nevoie de aceste produse, iar România nu are grad de autosuficiență de 100% în anumite perioade, să poată importa pe bază de licență aceste produse. (…) Același mecanism prin care l-am aplicat și la cereale, la făină, la zahăr”, a adăugat ministrul.

Astfel, prin acest demers, autoritățile române își propun să protejeze fermierii locali și să asigure o competiție corectă pe piața avicolă națională.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro