România a depășit deja șapte state membre ale Uniunii Europene la Produsul Intern Brut per capita și continuă să crească, a anunțat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. În cadrul unui briefing susținut după ședința de Guvern în care a fost aprobat bugetul pentru acest an, ministrul a subliniat progresul economic al țării.
„Dacă ne uităm la Produsul Intern Brut și la recuperarea decalajelor față de celelalte state membre ale Uniunii Europene, putem să constatăm din Eurostat, statisticile oficiale ale Uniunii Europene, că România a lăsat deja în urmă șapte state membre care au Produsul Intern Brut per capita mai mic decât cel din România și suntem foarte aproape de Estonia și suntem pe urcare. Este un lucru important, pentru că sunt în urma noastră Polonia, Ungaria, Croația, Slovacia, Letonia, Grecia, Bulgaria, țări cu economii solide. Putem afirma, fără doar și poate, că România se poate baza pe o creștere economică solidă, pe o economie aflată în ascensiune, în dezvoltare”, a declarat Tanczos Barna.
Ministrul a subliniat că o serie de factori au contribuit la acest progres, printre care evoluția productivității muncii și modificările structurale în distribuția forței de muncă. „Putem constata că am lăsat în urmă plutonul din Europa Centrală și de Est și, din acest punct de vedere, România se situează, iarăși, în fruntea acestui pluton, format din Bulgaria, Cehia, chiar Slovacia, Slovenia, Croația, Ungaria, Polonia. Deci, în ceea ce privește productivitatea muncii, semnele sunt încurajatoare. Evoluțiile structurale din ultimii 10 ani arată, de asemenea, o reducere treptată a persoanelor angajate în agricultură și o creștere a persoanelor aflate în domeniul serviciilor de piață și în industrie. Acest lucru este, iarăși, unul benefic pentru economie. Crește foarte mult productivitatea în agricultură, în primul și în primul rând, datorită investițiilor”, a explicat el.
Potrivit lui Tanczos Barna, investițiile rămân motorul creșterii economice, iar susținerea oferită de Banca Națională a României consolidează această poziție. „Rezervele Băncii Naționale, rezervele internaționale, sunt în creștere, iar acest lucru oferă o stabilitate și o credibilitate României. Este un lucru pozitiv. Acestea sunt elementele care, practic, creează premisele creșterii economice de 2,5% pentru anul 2025”, a mai spus ministrul Finanțelor.