România rămâne și în 2024 țara europeană cu cele mai multe decese în urma accidentelor rutiere, înregistrând 86 de victime la un milion de locuitori anul trecut. În primele 11 luni ale acestui an, mai mult de 1.300 de persoane și-au pierdut viața, în timp ce alte 2.980 au suferit răni grave pe drumurile țării.
Principalele cauze ale acestor tragedii sunt indisciplina pietonilor, viteza excesivă și comportamentul imprudent al bicicliștilor. Aproape 700 de pietoni au fost responsabili pentru incidente, iar peste 600 de accidente s-au datorat vitezei ilegale, conform datelor oficiale.
Pe parcursul anului 2024, autoritățile române au implementat mai multe măsuri pentru a diminua numărul accidentelor rutiere. Modificările aduse codului rutier și măsurile de siguranță suplimentare, cum sunt montarea de parapete mobile și construcția de sensuri giratorii noi pe șoselele periculoase, au fost câteva dintre inițiativele luate.
Cu toate acestea, specialiștii avertizează că fără o îmbunătățire semnificativă a infrastructurii și a educației rutiere, numărul de accidente va rămâne ridicat. Emil Gâtej, expert în conducere defensivă, subliniază: „Ar trebui ca factorul uman să fie cel care se ajustează. Hai să ne uităm la cazurile din timpul verii, când de fiecare dată când pe autostradă e fum avem accidente în lanț, Vine toamna, iarna avem ceață, din nou accidente în lanț. Asta ne spune nouă că, din punct de vedere psihologic, șoferii din România nu sunt pregătiți, nu știu să folosească aceste căi rutiere”.
În comparație cu anul 2023, datele Poliției Române arată o scădere a numărului de accidente și de persoane rănite în 2024. Măsurile implementate arată o direcție promițătoare, însă nevoia de modernizare și educație rutieră rămâne esențială pentru siguranța pe șoselele din România.