România este din ce în ce mai expusă riscurilor climatice, avertizează experții în climatologie, potrivit unui raport publicat de platforma InfoClima. Vara anului 2024 a înregistrat valori medii de temperatură cu 0,69 grade Celsius peste media intervalului 2011-2020, cu 46 de zile de căldură intensă dintr-un total de 62 de zile de vară.
„România este deosebit de predispusă la riscuri legate de climă precum valuri de căldură sau secete datorită poziţiei sale geografice şi caracteristicilor topografice. Existenţa Mării Negre şi, mai ales, întinderea Munţilor Carpaţi induc o serie de particularităţi în condiţiile climatice predominante”, subliniază raportul. Tendințele observate la nivel global în ultimele două decenii arată o creștere a duratei și intensității valurilor de căldură, cu mai multe nopți și zile calde şi o scădere a nopților și zilelor reci.
Pe parcursul deceniului 2011-2020, seceta a afectat în principal vestul și sud-estul României. În plus, vara aceasta, grindina a făcut ravagii în județe precum Harghita, Covasna, Bistrița-Năsăud și Iași, cauzând pagube semnificative. Specialiștii avertizează că încălzirea climatică ar putea duce la furtuni mai rare dar mai severe de grindină.
Raportul emite și un semnal de alarmă asupra dezinformărilor privind schimbările climatice. Miturile frecvente, precum ideea că schimbările climatice nu influențează fenomenelor meteorologice extreme, sunt dezmințite de experți: „Consensul oamenilor de știință este cât se poate de clar: schimbările climatice și efectele acestora ne afectează pe toți”.
Conform analizei, studiată pe o perioadă de 74 de ani, durata și frecvența valurilor de căldură au crescut semnificativ în România și Europa de Est. De exemplu, regiuni din sud-vestul și estul țării au înregistrat o creștere a duratei valurilor de căldură între 25 și 30 de zile.
Pe 30-31 august 2024, ciclonul extratropical Boris a provocat inundații severe în sud-estul României, cu precipitații de până la 225,9 mm în Mangalia. Administrația Națională ‘Apele Române’ a raportat că acest fenomen a rezultat din schimbări climatice influențate de activitatea umană. Platforma InfoClima, care publică aceste informații, oferă o rețea de cercetători dedicați studierii schimbărilor climatice.