Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a reacționat pe rețelele de socializare la decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) privind condamnarea României pentru achitarea post-mortem a unor fosti ofițeri condamnați inițial pentru crime de război și crime împotriva umanității. În postarea sa, diplomatul român a subliniat că “România trecutului și a fantomelor sale a făcut posibilă această rușine acum 25 de ani”. Declarațiile sale vin în urma hotărârii CEDO care a constatat că achitarea acestor persoane a prejudiciat memoria victimelor Holocaustului.
Decizia CEDO a fost salutată ca fiind o bornă istorică, stabilind un precedent important prin respingerea tentativelor de reabilitare a criminalilor de război, cum au fost cazurile lui Mircea Vulcănescu și Nicolae Macici, respinse de justiția română în 2019 și, respectiv, 2022. Conform hotărârii CEDO, astfel de acte de reabilitare sunt văzute ca o încălcare a demnității și memoriei victimelor Holocaustului, stabilind responsabilitatea instituțională a statului român în aceste politici de reabilitare.
Pe lângă comentariile Ambasadorului Muraru, articolul mai detalizează despre cum s-a ajuns la reabilitarea ofițerilor Radu Dinulescu și Gheorghe Petrescu în anii '90, subliniind complexitatea și controversele juridice și istorice ale acestui proces. Acești doi ofițeri, implicați activ în persecuții și crime împotriva evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au fost achitați în anii 1998-1999 de către Curtea Supremă a României, decizii care acum sunt aduse în discuție în contextul hotărârii CEDO.
Condamnarea României la CEDO pentru acest caz pune în perspectivă eforturile țării de a se confrunta cu trecutul său și reprezintă un mesaj puternic împotriva negaționismului și a tentativelor de a reabilita figuri controversate asociate cu regimuri totalitare și crime de război. Această hotărâre subliniază importanța păstrării memoriei istorice și a responsabilității față de victimele atrocităților comise.