Președintele Klaus Iohannis a declarat pe platforma X că România condamnă ferm atacul Iranului împotriva Israelului, exprimând solidaritate cu poporul israelian și apelând la calm pentru a evita o escaladare regională. Această poziție a fost publicată duminică, în contextul unor tensiuni crescute în regiune.

Conform declarațiilor armatei israeliene (IDF), Iranul a lansat peste 300 de drone și rachete asupra Israelului, ‘zeci’ dintre acestea fiind interceptate de scutul antirachetă israelian. În replică, oficialii israelieni au promis un ‘răspuns fără precedent’ față de agresiunile iraniene.

De cealaltă parte, Iranul a transmis, prin vocea ambasadorului său și reprezentant permanent la ONU, Amir Saeid Iravani, că va răspunde cu ‘mai multă forță’ în cazul unor noi agresiuni militare din partea Israelului. Acesta a subliniat dreptul Iranului la auto-apărare, menționând că răspunsurile viitoare vor fi ‘cu siguranță și în mod hotărâtor mai puternice și mai hotărâte’ dacă Israelul va iniția alte acțiuni militare.