România a scăzut cu zece locuri în clasamentul realizat în 2025 de publicația Global Firepower, ajungând pe poziția 51 din 145. Acest clasament evaluează potențialul militar al națiunilor, indexând capabilitățile forțelor terestre, aeriene și navale, alături de numărul de militari, echipamente, resurse naturale și putere economică și financiară.
În 2024, România ocupa locul 41 și era situată pe poziția 11 în topul țărilor din Europa și pe locul 14 în cadrul NATO. În ultimul an, România a fost depășită de țări din cadrul NATO precum Danemarca și Finlanda, dar și de Elveția. Alte țări care și-au menținut pozițiile, sub care România a coborât, includ Malaezia, Irak și Chile.
Conform analizei Global Firepower, România stă bine din punct de vedere financiar și în privința numărului de militari, dar obține punctaje reduse la capitolele de „putere navală” și „putere aeriană”. Printre atuurile României se numără infrastructura feroviară, un număr suficient de corvete, fregate și nave anti mină, precum și lansatoare de rachete și artilerie. Totuși, există o lipsă de elicoptere de atac și obuziere.
Pe plan mondial, clasamentul este dominat de Statele Unite (Index 0,0744), urmate de Rusia și China cu un punctaj egal (0,0788). Următoarele locuri sunt ocupate de India, Coreea de Sud și Marea Britanie, Franța fiind pe locul 7 după o rocadă cu Japonia. Ucraina se plasează pe locul 20, în timp ce Republica Moldova a avansat zece poziții, ocupând locul 134.
În cadrul NATO, România se află pe locul 17 din 32 de țări membre, prezentând un Index de 0,8984. Topul NATO este condus de Statele Unite, urmate de Marea Britanie, Franța, Turcia și Italia. România depășește în clasament țări precum Cehia, Ungaria și Belgia.