Reclamă

România a decis să dea condiționat unul dintre sistemele de apărare Patriot Ucrainei, la schimb cu o platformă similară sau echivalentă. Decizia a venit după negocieri între România și Ucraina care au determinat Ministerul Apărării să nu se opună în ședința CSAT, cu toate că inițial sunt informări că armata a avertizat asupra riscurilor pentru țara noastră. „Nu vom trimite Patriot în Ucraina până când un sistem nu va ajunge la noi. Negociem acum cu Statele Unite”, conform unor surse politice.

Sistemul care ar mulțumi România în momentul în care se donează Patriot Ucrainei este evident tot un Patriot. Este cel mai performant de pe teritoriul României și și-a dovedit deja eficiența în lupte în Ucraina. Poate intercepta avioane, elicoptere sau rachete balistice, având o rază medie spre lungă de acțiune de până la 100 de kilometri.

Un sistem similar este Mamba francez. Similar cu Patriot, sistemul poate distruge aeronavele sau rachetele lansate de inamic, având aceeași rază de acțiune de 100 de kilometri, și ar fi o variantă mulțumitoare pentru România.

Americanii dețin și un sistem de apărare, THAAD, care interceptează rachete cu rază medie spre mare la înălțimi foarte mari. Deși extrem de eficient, americanii ar putea ezita să trimită un astfel de sistem în România, având în vedere că este superior sistemului Patriot datorită capacităților de interceptare la altitudini mari.

România analizează și alte platforme de apărare antiaeriană ale aliaților, însă multe nu corespund cerințelor țării. Sistemul NASAMS al Norvegiei este pe listă, însă are o rază mai mică de acțiune, sub 60 de kilometri, ceea ce îl face mai puțin adecvat.

O ultima variantă considerată este sistemul IRIS-T, care folosește rachetă ghidată prin infraroșu și are o rază mică de acțiune, sub 40 de kilometri. Germania deține acest sistem și în prezent dezvoltă o variantă cu rază mai lungă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro