România asigură transport medical pentru un soldat ucrainean rănit grav

Data actualizării: 05/07/2024

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a derulat, vineri, o misiune sub coordonarea Mecanismului de Protecţie Civilă Europeană, transportând un soldat ucrainean grav rănit cu o aeronavă SMURD din Polonia în Olanda.

„Astăzi, 5 iulie a.c., România, prin intermediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a asigurat ajutor umanitar la solicitarea formulată de Emergency Response Coordination Center (ERCC), în baza Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene. Misiunea de tip MEDEVAC a fost realizată cu ajutorul unei aeronave SMURD, aflată în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI şi a constat în transportul unui pacient de naţionalitate ucraineană, aflat în stare critică, pe traiectul de zbor Rzeszów, Polonia – Amsterdam, Olanda”, a transmis, vineri, DSU, într-un comunicat de presă, potrivit News.ro.

Conform comunicatului DSU, pacientul a suferit multiple leziuni severe din cauza conflictelor armate din Ucraina şi avea nevoie urgentă de îngrijiri medicale specializate. „În acest context, România a răspuns prompt apelului ERCC, asigurând transportul şi asistenţa medicală necesară. Pe tot parcursul zborului, pacientul a fost monitorizat de o echipă medicală, asigurată de UPU-SMURD, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti”, a mai transmis sursa citată.


Potrivit DSU, „România rămâne ferm angajată în sprijinirea eforturilor globale de asistenţă şi protecţie civilă, contribuind activ la salvarea de vieţi şi oferirea de sprijin celor aflaţi în nevoie”.

Citește și:

Misiunea a fost executată în conformitate cu Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (HCNSU) nr. 13/04.07.2024, privind acordarea de asistenţă internaţională, constând în asistenţă medicală de specialitate şi transport medical asistat pentru răniţii proveniţi din zona conflictelor armate din Ucraina şi Fâşia Gaza.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨