Reclamă
Reclamă

România poate trimite, în mai puțin de șase luni, cu SpaceX, un român în spațiu, după 50 de ani, dacă se ia această decizie la nivel național, a declarat luni Pavel Popescu, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM).

„Eram la Barcelona, acum câteva luni, și trei dintre directorii de top ai SpaceX m-au întrebat ce mai face colegul meu, Octavian Lupu. Mi s-a părut puțin ciudat să aud liderul unei companii ca SpaceX vorbind despre un funcționar public din România. Eu petrec în medie două-trei ore pe săptămână cu domnul Lupu și discutăm despre cum România va juca un rol important în regiune, în explorarea spațiului. Și nu e o glumă… Acum două săptămâni, directorul Space Humanflights de la SpaceX, Michael Altehofen, a stat două ore într-un „call” cu noi, spunându-ne că în mai puțin de șase luni, dacă luăm această decizie la nivel național, România poate trimite cu SpaceX un român în spațiu, după 50 de ani”, a spus Popescu.

Popescu a mai precizat că astăzi ANCOM este o instituție care, printr-un proiect desfășurat tot cu SpaceX, a pus România pe harta lumii ca fiind singura țară din lume care are un astfel de parteneriat cu o asemenea companie, un parteneriat care va duce la schimbări majore în politica de comunicații în spațiu, la nivel global.

Reclamă

„Vă spun aceste lucruri pentru că am certitudinea de 100% că nimănui de aici, din mediul privat românesc, nu i-a trecut asta prin cap. Lucrurile astea nu prea se cunosc”, a adăugat Popescu în deschiderea celui mai mare festival de tehnologie și inovație din Europa Centrală și de Est, Bucharest Tech Week.

Reprezentantul ANCOM s-a arătat optimist în ceea ce privește dezvoltarea, arătând că România se află în fața unei schimbări. „Am îmbătrânit auzind atât de multe povești despre cum lucrurile nu merg în România, cum lucrurile nu funcționează în România, cum trebuie să facem și cum trebuie să colaborăm cu mediul privat etc. Astăzi, îmi dau seama că suntem totuși departe și nu doar că suntem departe, îmi dau seama că suntem în fața unei schimbări. Dacă ar fi să fac o comparație, în fața unui val pentru cei care fac sau ați făcut surfing, spun cu toată certitudinea că o să-l încălecăm în toată splendoarea lui”, a afirmat Popescu.

Ediția din acest an a Bucharest Tech Week a debutat luni în Capitală și timp de șase zile vor fi organizate cinci conferințe specializate pe industrii semnificative din zona tech. Săptămâna tehnologiei se va încheia cu cea mai mare expoziție de tehnologie și inovație din regiune, accesibilă gratuit publicului larg. Tech Expo va avea loc în weekendul 14-16 iunie, la Romexpo Pavilion B1. Organizatorul Bucharest Tech Week este Universum Expo.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro