Reclamă

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că o creștere a taxelor și impozitelor în România ar putea fi inevitabilă începând cu anul 2025, odată cu lansarea unui proces de ajustare fiscal-bugetară. Acesta a explicat că România are un angajament în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care necesită măsuri guvernamentale pentru a obține un impact bugetar de 2,5% din PIB.

„Eu mi-aș dori acest lucru, din respect față de mediul de afaceri, să nu fie pusă în discuție problema impozitelor și taxelor și de aceea am făcut aceste demersuri ca, atunci când trebuie să punem pe masă pachetul de măsuri la care suntem obligați prin PNRR, componenta de fiscalitate să fie cât mai mică. Mi-aș dori să fie zero acest lucru. Acest lucru nu poate garanta și aș fi total necredibil dacă aș spune că această componentă de fiscalitate va fi zero”, a declarat ministrul Boloș în cadrul unei emisiuni la Digi24.

El a adăugat că eforturile guvernamentale se vor concentra și pe un pachet mai amplu de măsuri, care include îmbunătățirea colectării și digitalizarea proceselor fiscale, pentru a reducing povara fiscală asupra mediului de afaceri. „Nu totul trebuie să fie pe umerii mediului de afaceri. Nu avem încă stabilite măsurile și nu le avem definitivate cu Comisia Europeană, este un proces de negociere”, a subliniat Boloș.

În 2025, România va intra într-un proces riguros de ajustare fiscal-bugetară, care va implica, conform ministrului, și restructurarea sistemului de cheltuieli publice. „Comisia Europeană a cerut în momentul de față definitivarea listei de reforme pe care le avem în vedere pentru a susține ajustarea fiscal-bugetară”, a afirmat el, punctând că discuțiile cu Comisia sunt în desfășurare.

Ministrul a subliniat că obiectivul este ca măsurile să nu conducă la o povară fiscală sporită asupra mediului de afaceri, ci să faciliteze o mai bună colectare și o reducere a evaziunii fiscale, inclusiv prin proiecte de digitalizare deja demarate.

Pe final, Marcel Boloș a spus că România încă lucrează la definirea pachetelor de reforme, dar detalii concrete nu au fost încă puse la punct, fiind în continuare în negocieri cu Comisia Europeană.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro