România se bazează pe importuri de gaze naturale din Turcia în luna februarie, având în vedere că necesitățile interne nu pot fi acoperite doar din producția locală și extragerea din depozite, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
În urma ședinței Comandamentului de iarnă, Burduja a explicat că în zilele cu consum ridicat, care pot ajunge la 50-55 de milioane de metri cubi, România produce doar 24 de milioane de normal metri cubi și poate extrage din depozite aproximativ 16-17 milioane de normal metri cubi. Diferența este acoperită de importuri, iar capacitatea de import a țării este de peste 20 de milioane de normal metri cubi. „Este un episod de ger și, conform datelor istorice, România apelează la importuri tocmai pentru că această capacitate de extracție din depozite scade”, a declarat ministrul.
Întrebat despre posibilele surse ale gazului importat, care ar include Federația Rusă, Burduja a menționat că mulți furnizori au certificate de origine și că Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei poate verifica sursa exactă a gazului. „Noi, din ceea ce știm de la furnizori, nu este din Federația Rusă și și-au asumat acest lucru”, a precizat ministrul, subliniind că gazul vine prin Turcia, care importă atât din Azerbaidjan cât și din Federația Rusă, dar și că „molecula de gaz nu are steag”.
Referindu-se la planurile de viitor, Burduja a menționat proiectele Neptun Deep și Caragele, menționând că acestea contribuie la creșterea producției interne astfel încât România să nu depindă de importuri, mai ales de surse precum Federația Rusă.
Ministrul a subliniat că importurile viitoare vor depinde de nivelul de consum, care este influențat de condițiile meteo. Dacă temperatura va crește după 24-25 februarie, consumul zilnic ar putea scădea la aproximativ 40 de milioane de normal metri cubi, reducând astfel necesitatea importurilor.