România este pe cale să cumpere 54 de obuziere autopropulsate K9 de fabricație sud-coreeană, într-un contract de achiziții de peste 1,4 trilioane won (în jur de 1 miliard de dolari). Ministrul sud-coreean al Apărării, Shin Won-Sik, se va afla într-o vizită oficială în România luna viitoare pentru „a discuta cooperarea în domeniul apărării cu autoritățile guvernamentale locale”, au declarat surse militare de rang înalt pentru Hankyung, principala publicație economică și financiară de la Seul.

Sursele militare citate au precizat că vizita ministrului sud-coreean al Apărării are ca principal scop susținerea semnării contractului de către autoritățile române cu reprezentanții companiei Hanwha Aerospace, producătorul pieselor de artilerie K9. Negocierile pentru semnarea contractului sunt „pe ultima sută de metri”.

Contractul, în valoare de aproape 1 miliard de dolari, include achiziția de către România a 54 de obuziere autopropulsate K9, 36 de transportoare speciale de muniții, țevi de rezervă și muniție. Scopul vizat de coreeni este ca acest contract să fie semnat „în prima jumătate a acestui an”, conform Hankyung.

Compania producătoare a obuzierelor K9, Hanwha, este singura care a rămas în licitația deschisă de Ministerul Apărării Naționale în vara anului trecut. „Raza maximă (a obuzierului K9) este de 54 de kilometri, este foarte rapid. Am răspuns foarte repede când am fost atacați de Coreea de Nord”, a declarat Heo Man Jung, cercetător principal în domeniul artileriei la Hanwha, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români.

K9, supranumit „Tunetul coreean”, atinge o viteză de peste 67 de kilometri pe oră. Mai mult, conform Heo Man Jung, K9 a fost creat pentru a funcționa în orice tip de climat.