România a semnat un acord pentru a accesa un împrumut de 920 de milioane de dolari din Fondul pentru Finanţare Militară al Statelor Unite ale Americii. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că această finanțare reflectă încrederea și statutul de care România se bucură ca aliat strategic al SUA.
„Vom dezvolta noi capacităţi de producţie în România, vom crea locuri de muncă pentru români şi vom redeveni relevanţi în ceea ce priveşte producţia de echipamente militare la nivel regional”, a anunţat premierul Ciolacu în cadrul ceremoniei de semnare a acordului. De asemenea, premierul a subliniat necesitatea modernizării tehnicii militare pentru consolidarea apărării colective la care România contribuie împreună cu aliații din NATO.
Premierul a evidențiat că acordul reprezintă doar o primă etapă și că sunt în plan propuneri suplimentare pentru proiecte strategice care ar putea duce finanțarea până la peste 2 miliarde de dolari. „România se alătură astăzi unui club foarte restrâns de state partenere cheie ale SUA, care au beneficiat până acum de acest program”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.
Din suma totală accesată prin acest acord, Ministerul Apărării Naționale va beneficia de 700 de milioane de dolari, iar Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, reprezentând ROMARM, va primi 220 de milioane de dolari. Aportul financiar vine cu dobânzi mai avantajoase decât cele standard pentru statul român, conform comunicatului MApN.
Recent, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 101/2024, care permite utilizarea unor mecanisme de finanțare specifice, inclusiv mecanismul de Finanțare Militară Externă (FMF), facilitate de Guvernul SUA. „Vă asigur că România va continua să fie un partener deschis şi determinat să contribuie la întărirea relaţiei dintre ţările noastre”, a subliniat premierul în finalul intervenției.