În ultimele trei luni ale anului 2022, economia României a înregistrat o creștere de 1%. Această creștere plasează țara noastră printre cele patru state europene cu cea mai semnificativă creștere economică, alături de Grecia (1,4%), Malta (1,2%) și Cipru (1,1%). În aceeași perioadă, economia zonei euro a stagnat, în timp ce PIB-ul Uniunii Europene s-a contractat.
Potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat, produsul intern brut al celor 19 state care au adoptat moneda euro nu a suferit modificări în trimestrul IV, comparativ cu precedentele trei luni, dar a înregistrat un avans anual de 1,8%.
UE ar putea evita intrarea în recesiune
Deși estimările inițiale indicau o creștere de 0,1% de la un trimestru la altul și de 1,9% în ritm anual pentru economia zonei euro, datele revizuite au dezvăluit o stagnare. Cu toate acestea, o stagnare ar putea evita intrarea Uniunii Europene în recesiune, situație care părea inevitabilă în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Cu toate acestea, analiștii se așteaptă la o contracție a PIB-ului zonei euro în primul trimestru al anului curent, pe măsură ce creșterea costului vieții continuă să afecteze cetățenii.
Datele revizuite ale Eurostat arată că PIB-ul Uniunii Europene per ansamblu a scăzut cu 0,1% de la un trimestru la altul, dar a crescut cu 1,7% în ritm anual. În comparație cu estimările din luna februarie, PIB-ul UE a înregistrat un avans de 0,1% de la un trimestru la altul și de 1,8% în ritm anual.
Economia României, în creștere
De asemenea, tot miercuri, Eurostat a revizuit estimările inițiale privind creșterea gradului de ocupare. Potrivit noilor date, numărul persoanelor ocupate a crescut cu 0,3% atât în zona euro, cât și în Uniunea Europeană în trimestrul patru, comparativ cu trimestrul al treilea, ceea ce reprezintă o încetinire față de estimarea inițială de 0,4%.
Malta (1,6%), Polonia (0,9%), Estonia, Cipru și Țările de Jos (toate cu un avans de 0,7%) au înregistrat cele mai mari creșteri ale numărului de persoane ocupate în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea în rândul statelor UE. România se numără printre țările unde numărul persoanelor ocupate a crescut similar cu media din UE, adică cu 0,3%, conform surselor citate.