Reclamă
Reclamă

Cuplul român Sebastian și Ioana Jitariu au renunțat la munca în străinătate și au venit acasă pentru a înființa o afacere prosperă în domeniul viticulturii. După șapte ani de muncă în Italia, în timpul căreia au învățat tainele viticulturii, cei doi au decis să se întoarcă în România, unde au pus bazele singurei afaceri de acest gen din Botoșani.

Ideea afacerii a fost concepută într-o seară, când soții Jitariu savurau un pahar de vin și au decis să vină în România pentru a-și pune în aplicare cunoștințele dobândite în Italia. Au început prin a planta o viță de vie, iar în prezent produc anual 5000 de sticle de vin.

„În Italia am învăţat cum se vinifică, mi-a plăcut foarte mult şi mi-am dorit să ne întoarcem în România şi să aplicăm ceea ce am învăţat acolo. (…) Mi-a plăcut foarte mult ideea de agricultură ecologică. Mai apoi, într-o seară, stând la un pahar de vin cu soţia mea am decis să plantăm o viţă de vie. Aveam teren la părinţii mei aici, în comuna Frumuşica”, a povestit Sebastian Jitariu în cadrul emisiunii Afaceri de la Zero.

În 2019, familia Jitariu a început să lucreze la visul lor, iar în 2021 au produs primele vinuri din soiurile Fetească albă și Fetească Neagră. Pentru a-și realiza visul, au luat decizia de a investi toate economiile făcute în Italia în afacerea lor de vin, fiind nevoiți să se împrumute și de la familie și prieteni.

Reclamă

Antreprenorul a adăugat: „Am început cu o suprafaţă de un hectar pe care am plantat Fetească albă, Fetească neagră şi mai apoi Sauvignon blanc, iar anul acesta am extins suprafaţa cu încă două hectare arendată de Fetească albă. Deci în momentul de faţă avem Fetească Albă, Fetească neagră ca şi vinuri, dar şi Sauvignon blanc şi Pinot gris. Feteasca neagră avem în două variante, una este maturată în stejar şase luni şi una este nematurată în stare proaspătă, fresh.”

Sebastian și Ioana Jitariu au planuri de viitor pentru afacerea lor. Unul dintre ele este deschiderea unui restaurant local, unde vor servi vinurile produse de ei. Totodată, antreprenorul nu exclude posibilitatea exporturilor.

„Avem început un proiect de dezvoltare a unui spaţiu în care să facem degustări şi chiar şi cazare pe viitor, să aducem clienţii, să le oferim o experienţă vitivinicolă plăcută, relaxantă în viile noastre. Pentru cramă, următorul pas este să ne extindem în Horeca. În următorii 3-5 ani cred că va trebui să fim clar la trei-patru hectare de viţă de vie, cu un spaţiu de degustare, camere de cazare, lume multă, evenimente şi voie bună. Soţia mea găteşte foarte bine, ea asta a făcut în Italia şi sperăm că le vom putea oferi clienţilor noştri experienţă gastronomică asociată cu vinurile noastre şi relaxare.”, a mai spus Sebastian Jitariu.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro