Reclamă

Un român și un sârb sunt acuzați în Statele Unite pentru participarea într-o conspirație de ani de zile ce viza comiterea de atacuri de tip ‘swatting’ și amenințări cu bombă către cetățeni americani, inclusiv oficiali guvernamentali de înalt rang. Acuzațiile, detaliate într-un comunicat de presă al Biroului Procurorului General al SUA, districtul Columbia, au fost făcute publice miercuri, conform informațiilor disponibile pe site-ul justice.gov.

Thomasz Szabo, cetățean român de 26 de ani, și Nemanja Radovanovic, sârb în vârstă de 21 de ani, se confruntă fiecare cu un cap de acuzare de conspirație, 29 de acuzații de amenințări și informații false legate de explozibili, precum și patru acuzații de transmitere a amenințărilor în comerțul interstatal și exterior, se arată în sursa citată.

Acuzațiile au fost anunțate miercuri de procurorul american Matthew M. Graves, alături de alți responsabili din domeniul justiției, conform Agerpres. Rechizitoriul indică faptul că Szabo, Radovanovic și alte persoane ar face parte dintr-o conspirație începută la sfârșitul anului 2020 și continuată până în ianuarie 2024. Ceilalți membri ai grupului au obținut date personale de identificare, inclusiv adresele victimelor, pe care le-au folosit pentru a genera alarme false și a determina intervenții de urgență ale poliției la adresele acestora.

Szabo ar fi fost organizatorul și moderatorul unor grupuri de discuții online unde conspiratorii comunicau între ei, utilizând diverse parole pentru acces. Conform acuzării, cei implicați au comis atacuri de tip ‘swatting’ împotriva a 40 de persoane particulare și 61 de oficiali, incluzând membri ai Congresului și oficiali de stat. De asemenea, rechizitoriul menționează că inculpații au făcut amenințări cu bombă țintind mediul de afaceri, instituții religioase și o universitate.

‘Swatting nu este o farsă fără victime – pune în pericol oameni adevărați, risipește resursele valoroase ale poliției și provoacă traume emoționale semnificative’, a declarat procurorul american Graves. ‘Vom utiliza toate instrumentele disponibile pentru a-i localiza și trage la răspundere pe vinovați, indiferent de locația acestora’, a adăugat el.

Investigația este condusă de U.S. Secret Service Washington Field Office and Criminal Investigative Division, în cooperare cu alte autorități. Asistență suplimentară a fost oferită de biroul Secret Service din București, conform comunicatului.

Cazul este urmărit penal de procurorul adjunct Conor Mulroe. Este important de menționat că un rechizitoriu reprezintă doar o acuzare formală și că toți inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție până la momentul în care sunt dovediți vinovați fără îndoieli rezonabile într-o instanță de judecată.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro