Europa se află în urma altor regiuni din lume în ceea ce privește integrarea roboților în servicii și sarcini, conform unui raport UE obținut de POLITICO. Comisia Europeană estimează că există, în medie, 22 de roboți la 1.000 de angajați în blocul comunitar, mai puțin decât în Statele Unite, unde raportul este de 29 de roboți la 1.000 de angajați. Coreea de Sud se situează pe primul loc la nivel global, cu 101 roboți la 1.000 de angajați.
Raportul evidențiază nevoia urgentă a Europei de a-și îmbunătăți poziția, pentru a nu fi lăsată în urmă de partenerii săi mondiali. Publicarea acestui raport este așteptată ca parte a unei inițiative denumite Busola competitivității, menită să sprijine economia UE în competiția la nivel mondial. Totuși, publicarea a fost amânată din cauza stării de sănătate a președintelui Ursula von der Leyen, care suferă de pneumonie severă.
Documentul, cunoscut oficial drept Raportul anual 2025 privind piața unică și competitivitatea, a fost prezentat inițial de Bloomberg. În acesta, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea față de sectorul tehnologic, subliniind că ponderea UE pe piața mondială a serviciilor tehnologice și digitale a scăzut la jumătate în ultimii zece ani, atingând 10,8%, în timp ce ponderea SUA a crescut cu o treime, ajungând la 38%.
UE dispune în prezent de 263 de ‘unicorni’ – companii cu o valoare de peste 1 miliard de dolari – un număr considerabil mai mic comparativ cu Statele Unite (1.539) și China (387). Această situație ridică semnale de alarmă pentru Europa, deoarece ‘întreprinderile întâmpină dificultăți în a crește’ și ‘rolul capitalului de risc este mult mai redus decât în economiile concurente,’ se menționează în raport. Documentul face referire, în mare parte, la planul lui Mario Draghi de a contracara declinul competitiv al Europei.
Deși digitalizarea progresează, raportul avertizează că nu o face într-un ritm suficient pentru a ajuta Europa să recupereze decalajul competitiv semnificativ față de alte regiuni principale ale lumii.