Roboții sunt folosiți într-o varietate de proceduri chirurgicale, dar creierul a fost o zona în care asistenții robotici nu au putut interveni în sala de operații. Lucrurile s-au schimbat luna aceasta, atunci când un robot a asistat cu succes o astfel de intervenție.

Operația a fost condusă de Dr. Vitor Mendes Pereia, un neurochirurg și neuroradiolog la Toronto Western Hospital și Krembil Brain Institute în Canada. Echipa doctorului Pereia a utilizat un dispozitiv robotic dezvoltat de Corindus (corindus.com)

Această procedură demonstrează impactul pe care îl pot avea noile tehnologii în câmpul chirurgiei. Înainte de operație, Dr. Pereia a creat un model 3d al anatomiei pacientului, o femeie de 64 de ani din Canada. Cu acest model s-a putut dezvolta un plan pentru operație.

„Precizia e un element cheie în intervențiile neurovasculare, și îmi este evident că augmentarea acestor proceduri delicate cu ajutorul roboților poate impacta pozitiv modul în care tratăm pacienții.” a spus Dr. Pereia. „Mă simt onorat să execut această procedura și aștept cu nerăbdare să continui să susțin dezvoltarea acestor tehnologii pentru a adresa problemele persoanelor cu accident vascular cerebral.”

Compania de robotică din spatele acestei proceduri, Corindus, a fost achiziționată de Siemens cu 1.1 miliarde de dolari. Această achiziție vă permite Corindus să accelereze dezvoltarea tehnologiei robotizate pentru intervenții pe pacienții cu accitent vascular cerebral și atac de cord.