O fetiță a fost răpită din propria locuință de patru persoane necunoscute, mascate. Totul s-a întâmplat noaptea trecută în județul Sibiu. Inspectoratul Județean de Poliție a fost înștiințat cu privire la acest caz de răpire. În scurt timp s-a constituit planul de urgență în astfel de cazuri sub denumirea „Alertă răpire copil.”
Cazul de răpire de la Sibiu a înspăimântat opinia publică
Minora a fost luată din locuința în care locuia alături de familia ei în timpul nopții.4 bărbați mascați au năvălit în casă și au luat-o pe copilă deși aceasta s-a opus. Fetița de origine romă a fost obligată să urce într-un autoturism. De la ora respectivă, nimeni nu mai știe nici un detaliu despre urma ei. A fost inițiat de către familie un apel la numărul unic de urgență 112 în jurul orei 04:00 dimineața.
Autoritățile au creat imediat un plan de urgență în astfel de cazuri. Mecanismul „alertă răpire copil” presupune intervenția imediată pentru a rezolva acest context.
Se pare că la scurt timp de la demararea procedurii, oamenii legii au reușit să afle numele unuia dintre răpitori.
„Din cercetări a reieșit faptul că, la data de 9 ianuarie a.c., în jurul orei 03.30, în timp ce se afla la domiciliul său din orașul Tălmaciu, județul Sibiu, minora ar fi fost luată cu forța de către patru persoane de sex masculin, mascate, și ar fi fost obligată să urce într-un autoturism, al cărui conducător auto s-a deplasat într-o direcție necunoscută”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Poliției Județene Sibiu, Luciana Lazăr.
3000 de copii din România dispar anual de acasă
Anul trecut a fost implementat la nivel național mecanismul „Alertă răpire copil”prin intermediul Ro Alert. Procedura a fost inițiată pe data de 25 mai denumită și Ziua internațională a copilului dispărut.
Procedura a fost gândită cu scopul diminuării numărul cazurilor de acest gen, alarmante ca cifre. Peste 3000 de copii din România dispar anual de acasă.
Numai între 30.04.2021 – 20.04.2022, organele legii au fost alertate de 7577 de ori pe această temă. Dintre aceste dispariții de copii, 259 erau legate de copii cu vârste până la 10 ani.De asemenea alte 2.003 cazuri vizau copii cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani. Totodată, restul de 5.315 de cazuri erau legate de copii mai mari de 14 ani.