Reclamă

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) nu va mai întreține galeria Cătălina-Monulești din Roșia Montană, potrivit unei notificări transmise Primăriei comunei. Specialistii avertizează că lipsa lucrărilor de întreținere, cum ar fi evacuarea apelor de mină, ar putea duce la accidente ecologice.

Galeria Cătălina-Monulești, cu unele porțiuni de aproape 2.000 de ani, a fost decolmatată de RMGC pentru a fi deschisă publicului, în contextul unei posibile investiții private. Însă, după ce Agenția Națională pentru Resurse Minerale a anunțat că nu va mai prelungi licența de exploatare a companiei, RMGC a decis să oprească întreținerea.

Primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui, a declarat: „Am primit o comunicare de la Secretariatul General al Guvernului despre o întâlnire de lucru pentru măsuri necesare după expirarea licenței companiei Gabriel Resources. Se vor căuta soluții pentru toată rețeaua de galerii.”

Inginerul Clement Negruț, consilier al președintelui Consiliului Județean Alba, a subliniat importanța menținerii măsurilor de protecție a mediului, conform Legii minelor: „Cei care au avut licență trebuie să asigure continuitatea protecției mediului, adică stații de pompe, epurare, protecția depozitelor de steril.”

Întâlnirea de la Secretariatul General al Guvernului, programată pentru 3 octombrie, ar urma să stabilească strategii de gestionare a situației din jurul galeriei, menită să evite eventualele riscuri ecologice.

Galeria are, de asemenea, o importanță istorică semnificativă, datorită descoperirii a 12 tăblițe cerate, primele acte juridice de pe teritoriul României, datând din secolele XVIII-XIX.

În perioada în care RMGC a planificat dezvoltarea minei de la Roșia Montană, aproximativ șapte kilometri de galerii romane au fost cercetate, dintr-un total de peste 140 de kilometri de galerii ce datează din diverse epoci istorice.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro