Reclamă

Femela vultur își alege partenerul printr-un proces cu totul neobișnuit, conform observațiilor specialiștilor în comportamentul păsărilor.

În momentul în care se decide să găsească un tată pentru puii săi, vulturoaica rupe o crenguță cu ciocul, se ridică la o înălțime mare și începe să planeze în cercuri. Modul în care se desfășoară acest ritual este interesant și diferit de ceea ce întâlnim la alte specii de păsări.

Vulturii masculi, interesați de vulturoaică, încep să se adune în jurul ei. Atunci când numărul acestora atinge un nivel satisfăcător, vulturoaica lasă crenguța să cadă. Masculul care reușește să prindă crenguța în cădere și să i-o aducă înapoi vulturoaicei devine alesul, însă doar după ce aceeași performanță este repetată de mai multe ori.

După stabilirea parteneriatului, vulturii își construiesc un cuib pe o stâncă mare, cu crengi dure pe care le acoperă cu pene și puf smulse unul de la celălalt, pentru a-l face cât mai călduros și confortabil. Cuibul devine apoi locul unde vulturoaica va depune 1-3 ouă, pe care atât ea, cât și masculul, le vor incuba alternativ.

Puii de vultur sunt foarte firavi la eclozare. Din acest motiv, părinții îi protejează și îi acoperă cu corpul lor până când aceștia cresc și se întăresc. Tot părinții sunt cei care le aduc de mâncare, apă și îi protejează de intemperii.

Însă, într-un moment dat, masculul începe să ciocănească în cuib până când acesta rămâne fără penele călduroase. Ajunși în această situație, puii încep să se agite, fără a înțelege de ce cuibul a devenit atât de frig și incomod.

Mama, la rândul său, prinde un pește și se așază la o distanță de cuib, începând să mănânce. Puii urlă, agitați și înfometați, iar momentul devine critic. În cele din urmă, aceștia încep să iasă din cuib, mișcându-se într-un mod pe care nu l-au mai făcut până atunci.

Cuibul se află la marginea unei prăpăstii, pe o stâncă înaltă și astfel, unul câte unul, puii încep să cadă. În acest moment, tatăl intervine, reușind să își prindă puii în cădere, salvându-i. Acesta este momentul în care puii încep să învețe cum să zboare și să supraviețuiască în lumea sălbatică, într-o manieră pe care specialiștii o consideră unică în regnul aviar.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro