Reclamă
Reclamă

Rishi Sunak a anunțat, vineri, că va demisiona din funcția de președinte al Partidului Conservator, după rezultatul zdrobitor pentru partid în alegerile parlamentare de joi, relatează Sky News. El precizează că demisia nu va avea loc „imediat”, ci după ce va fi numit un înlocuitor.

„În urma acestui rezultat, voi demisiona din funcția de lider al partidului, nu imediat, ci după ce vor fi luate măsurile oficiale pentru selectarea succesorului meu”, a declarat Sunak.

El a afirmat că a dat „totul” pentru această funcție, dar alegătorii au „trimis un semnal clar că guvernul Regatului Unit trebuie să se schimbe”.

Reclamă

Sunak a subliniat că judecata publicului este singura care contează și a recunoscut că a auzit „furia” și „dezamăgirea” alegătorilor. Premierul demisionar și-a asumat responsabilitatea pentru pierderea zdrobitoare a conservatorilor.

„Îmi pare rău că nu am putut obține ceea ce meritau eforturile dumneavoastră”, a spus Sunak, cerându-și scuze candidaților și susținătorilor campaniei conservatoare.

Cu fair-play, Sunak i-a urat liderului laburist Keir Starmer succes în calitate de prim-ministru, spunând că este „un om decent, cu spirit public”.

„Deși a fost adversarul meu politic, Keir Starmer va deveni în curând prim-ministrul nostru. În această funcție, succesele sale vor fi succesele noastre și îi doresc numai bine lui și familiei sale. Indiferent de dezacordurile noastre din această campanie, el este un om decent, cu spirit public, pe care îl respect. El și familia sa merită cea mai bună înțelegere din partea noastră pe măsură ce fac tranziția uriașă către noile lor vieți din spatele acestei uși și în timp ce va avea de făcut față acestei slujbe extrem de solicitante într-o lume din ce în ce mai instabilă”, a mai adăugat Sunak.

Laburiștii și-au asigurat peste 367 de locuri, mai mult decât cele 326 de locuri necesare pentru a obține majoritatea absolută în Camera Comunelor și a putea forma singuri viitorul guvern britanic. Potrivit celei mai recente estimări a BBC, după anunțarea unei treimi din rezultate, laburiștii vor câștiga în total 410 de mandate din totalul celor 650 din Camera Comunelor, ceva mai puțin decât scorul istoric al lui Tony Blair în 1997 (418 de mandate).

Partidul Conservator al premierului în exercițiu Rishi Sunak a obținut un scor care se anunță a fi cel mai prost rezultat al său de la începutul secolului al XX-lea: 119 deputați aleși, comparativ cu 365 în urmă cu cinci ani în mandatul lui Boris Johnson. Mai multe personalități marcante au fost înlăturate de valul nemulțumirilor, printre care miniștrii apărării Grant Shapps sau cel pentru relații cu Parlamentul, Penny Mordaunt, care era considerată o posibilă viitoare șefă a partidului.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro