Reclamă
Reclamă

Premierul britanic Rishi Sunak va anunța la summitul G7 din Italia un nou ajutor bilateral de „până la 242 de milioane de lire sterline” (286,5 milioane de euro) pentru a sprijini Ucraina, a transmis miercuri seara Downing Street.

Acest ajutor este destinat „să răspundă nevoilor imediate (ale Ucrainei) în materie umanitară, energetică și de stabilizare și să pună bazele unei redresări și reconstrucții economice și sociale pe termen mai lung”, scrie News.ro. În special, acesta vizează repararea „infrastructurii energetice critice”, care „a avut de suferit de pe urma rachetelor și bombardamentelor rusești din ultimele luni”.

„Trebuie să dăm dovadă de determinare și creativitate în eforturile noastre de a sprijini Ucraina și de a pune capăt războiului ilegal al lui Putin în acest moment critic”, a declarat Rishi Sunak, citat într-un comunicat. „Marea Britanie rămâne în prima linie a răspunsului internațional, așa cum a fost de la început”, a adăugat el.

Reclamă

Potrivit Downing Street, de la invazia rusă din februarie 2022, Londra a acordat Ucrainei un ajutor bilateral de 695 de milioane de lire sterline (822,5 milioane de euro), inclusiv pentru proiecte de deminare și umanitare.

Liderii Grupului celor șapte țări (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite) se vor reuni de joi până sâmbătă în Puglia, în sudul Italiei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi, de asemenea, acolo pentru a cere mai mult ajutor din partea aliaților occidentali, înainte de a se îndrepta spre un summit de pace în Elveția.

În cadrul reuniunii, Londra va pleda, de asemenea, pentru utilizarea activelor rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, active în valoare de 285 de miliarde de dolari (263 de miliarde de euro) în țările G7, a declarat Downing Street. Liderii G7 speră să ajungă la un acord pe această temă în cadrul summitului, dar nu există încă un consens, au declarat surse diplomatice la sfârșitul săptămânii trecute.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro