Reclamă

Ucraina a făcut miercuri un apel la Rusia pentru o încetare temporară a focului. Acest lucru a fost solicitat pentru a se permite repararea unei linii electrice a centralei nucleare de la Cernobîl. Totodată au existat avertizări că ar putea exista o scurgere de radiații dacă întreruperea electricității va continua.

Substanțele radioactive ar putea fi eliberate din centrală dacă aceasta nu poate răci combustibilul nuclear uzat, a declarat Energoatom, compania de stat care operează toate centralele nucleare din Ucraina. Energoatom a spus că substanțele radioactive ar putea fi eliberate dacă centrala nu poate răci combustibilul nuclear uzat. În același timp, ministrul de externe Dmytro Kuleba a spus că generatoarele diesel de rezervă pot alimenta centrala doar 48 de ore.

„După aceea, sistemele de răcire ale depozitului de combustibil nuclear uzat se vor opri, făcând scurgerile de radiații iminente.”, a spus Kuleba pe Twitter

Sursa: Social media

Organizația nucleară a ONU a dat verdictul

„Încărcătura termică a bazinului de stocare a combustibilului uzat și volumul de apă de răcire de la centrala nucleară de la Cernobîl este suficient pentru îndepărtarea eficientă a căldurii fără a fi nevoie de alimentare cu energie electrică.”, a spus AIEA într-un comunicat.

Totodată, Energoatom a spus că la Cernobîl există aproximativ 20.000 de ansambluri de combustibil uzat. Ele nu au putut fi menținute la rece în timpul unei pene de curent. Prin urmare,  încălzirea lor ar putea duce la „eliberarea de substanțe radioactive în mediu”.

Norul radioactiv ar putea fi transportat de vânt în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia și Europa. Fără curent, sistemele de ventilație de la uzină nu ar funcționa, expunând personalul la doze periculoase de radiații.Marți, AIEA a avertizat că sistemele de monitorizare a materialului nuclear din instalațiile de deșeuri radioactive de la Cernobîl au încetat să transmită date. Locul încă radioactiv al celui mai grav dezastru nuclear din lume se află la aproximativ 100 km  de Kiev.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro