Rezultatele autopsiei pentru medicii George și Emanuel, care s-au stins în condiții suspecte. Ce au pățit tinerii, de fapt

Data actualizării: 16/04/2025

Doi medici rezidenți de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași au murit la două săptămâni distanță, iar cazul a declanșat o anchetă în cadrul celei mai mari unități medicale universitare din zona Moldovei.

George Ștefan Tilă, în vârstă de 31 de ani, era în ultimul an de rezidențiat pe secția de Gastroenterologie și a murit pe 28 martie. Moartea sa nu a ridicat inițial semne de întrebare, fiind cunoscut cu probleme medicale anterioare.

Condițiile din secția de Gastroenterologie, în centrul acuzațiilor

Pe 13 aprilie, la doar două săptămâni distanță, și colegul său de secție, Emanuel Mirel Luca, de 28 de ani, a fost găsit fără suflare în apartamentul său. Inițial s-a presupus că ar fi fost un infarct, însă surse medicale susțin că primele rezultate ale autopsiei indică leziuni pulmonare asociate cu infecții respiratorii severe.


„Am aflat că este în evidenţă cu chimioprofilaxie pentru contact tuberculoză. Este singura medicaţie pe care pacientul o avea recomandată de către medicul specialist pneumolog”, a declarat Diana Cimpoeşu, medic șef UPU Spitalul de Urgență Iași.

Ambii rezidenți, precum și alți colegi de pe secție, ar fi trecut recent prin infecții cu COVID și gripă, dar au continuat să lucreze, purtând doar măști, pentru că nu și-au permis să lipsească.

Citește și:

La Spitalul Sfântul Spiridon, considerat cel mai mare din regiune, se tratează cele mai grave cazuri și activează un număr ridicat de medici rezidenți. În cadrul clinicii de Gastroenterologie, acolo unde lucrau cei doi tineri, sunt 100 de medici rezidenți în formare.

Tragediile i-au determinat pe colegii lor să iasă în față și să vorbească despre programul extrem de solicitant.

„Şi atunci medicii nu stau 24 de ore, stau 30 de ore, stau 32 de ore”, a declarat Theodor Pantelimonescu, reprezentantul rezidenților în senatul UMF Iași.

Tinerii acuză că pe lângă sarcinile medicale sunt obligați să facă și muncă auxiliară, specifică asistenților sau infirmierilor.

Șefa Institutului de Gastroenterologie de la Spitalul Sfântul Spiridon, Anca Trifan, recunoaște presiunea constantă de pe secție:

„Patologia este groaznică, încărcată cu o mortalitate ieşită din comun. Eu am în fiecare an rezidenţi de anii întâi şi doi care părăsesc specialitatea pentru că nu pot face faţă.”

Un medic rezident din aceeași secție a declarat că stresul i-a afectat sănătatea în mod direct:

„Şi eu, şi pacienţii mei luăm aceleaşi medicamente. Gastrite, tot felul de probleme. Am colegi care au dezvoltat boli autoimune din cauza stresului. Inclusiv eu am ajuns de două ori cu perfuzii pe secţie din cauza surmenajului.”

În ciuda nemulțumirilor exprimate de medici, Anca Trifan susține că tragediile nu au legătură cu volumul de muncă.

„Sunt, într-adevăr, doi rezidenţi la distanţă extraordinar de scurtă, cu cauze, totuşi medicale care nu au nicio legătură unele cu altele. Aveau două gărzi maxim pe lună. Spuneţi-mi şi mie, la două gărzi maxim… Eu am făcut 15 gărzi pe lună toată tinereţea mea.”

Moartea celor doi medici a ajuns în atenția Ministerului Sănătății, care a solicitat Colegiului Medicilor o anchetă pentru a verifica dacă există o legătură între epuizarea fizică și decesul lor.

„Rămâne să vedem dacă există o relaţie între modul în care şi-au desfăşurat ei activitatea, o eventuală suprasolicitare şi această evoluţie nefericită.”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ambii tineri erau considerați printre cei mai buni rezidenți din secție, fiind foști olimpici, apreciați de colegi și pacienți. Emanuel Mirel Luca se pregătea de nuntă, așteptând ca logodnica sa, și ea medic rezident, să revină din Germania, unde urma niște cursuri.

Pe rețelele sociale, cei doi sunt comemorați de colegi și de pacienți, care le-au transmis mulțumiri pentru munca depusă și dedicarea arătată în spitale.

Cauzele exacte ale celor două decese urmează să fie clarificate de analizele medico-legale aflate încă în desfășurare.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨