Reclamă
Reclamă

Autorităţile olandeze au extins luni la opt noi oraşe un experiment care le permite consumatorilor să fumeze canabis în condiţii legale, pentru a reduce astfel infracţionalitatea. Contrar credinţei populare, vânzarea şi consumul de haşiş şi de marijuana nu sunt legale în Ţările de Jos, ci tolerate şi reglementate, în special în „coffeeshop”-uri.

Un experiment ce vizează eliminarea acestei „zone gri” din punct de vedere juridic a fost lansat la sfârşitul anului 2023 în două oraşe olandeze, Breda şi Tilburg, pentru a instaura un circuit legal al cultivării şi aprovizionării cu canabis pentru „coffeeshop”-uri, care, până în prezent, îşi procură acest produs în mod clandestin. Mai mulţi producători au fost selecţionaţi de autorităţi, iar canabisul furnizat în „coffeeshop”-uri este atent monitorizat, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Experimentul creat pentru dezincriminarea producţiei şi aprovizionării cu marijuana în „coffeeshop”-uri a fost de acum extins şi în alte oraşe, cum ar fi Maastricht şi Groningen, permiţându-le consumatorilor şi vânzătorilor să fie siguri de calitatea şi originile acestor produse.

Reclamă

Iniţiativa din Ţările de Jos se înscrie într-o tendinţă generală de dezincriminare a consumului de canabis la nivel mondial, aşa cum arată măsurile adoptate recent în Germania, Elveţia şi Statele Unite. În Ţările de Jos, incertitudinile planează asupra politicii privind canabisul: partidul liderului de extremă-dreapta Geert Wilders, marele câştigător al alegerilor din noiembrie, vrea să renunţe definitiv la politica de toleranţă faţă de canabis, să închidă „coffeeshop”-urile şi să facă presiuni pentru instaurarea „Ţărilor de Jos fără droguri”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro