Reclamă

Centrala bio cu compost, o invenție a francezului Jean Pain, este o soluție accesibilă și ecologică pentru încălzirea caselor, fermelor și solariilor. Acest sistem inovativ, construit din materiale la îndemâna oricărui gospodar, furnizează căldura și apa caldă necesară pe timp de iarnă, fiind 100% natural.

Principiul de funcționare al centralei este bazat pe proprietatea compostului de a genera căldură, temperaturile în interiorul acestuia putând ajunge la 65 de grade Celsius. Împreună cu o pompă, o țeavă și o plasă de oțel, un astfel de sistem poate încălzi o suprafață de 1.500 de metri pătrați pentru 12-16 luni, moment în care compostul trebuie înlocuit. Dimensiunile standard recomandate pentru acest sistem sunt un diametru de 5 metri și o înălțime de 2,5 metri.

Fermierii europeni recomandă ca material de bază frunzele și lemnul tocat de foioase, care pot fi obținute din ramurile rămase în urma lucrărilor sezoniere din livezi sau parcuri. Doar 15% din compost poate fi reprezentat de lemn de pin, considerat a fi prea ”acru” pentru microorganismele implicate în procesul de descompunere.

Construirea centralei se face pe o folie de plastic groasă, asemănătoare cu cele folosite la amenajarea iazurilor. Peste aceasta se așează lemnul tocat și țeava în formă circulară, fixată de structură pentru a-și menține forma. Procedura se repetă pentru alte patru straturi de țeavă și cinci straturi de lemn. După tocatul lemnului, ridicarea sistemului poate fi realizată în doar șase ore, cu ajutorul unui tractor și încărcător de mici dimensiuni.

Pentru o funcționare optimă a centralei, bucățile de lemn nu trebuie să fie prea mărunte, pentru a permite circulația oxigenului și stimularea procesului de descompunere. De asemenea, în primele patru zile, este esențială udarea compostului, astfel încât acesta să fie cel puțin 70% înmuiat.

Materialul de construcție – țeava și plasa de oțel – poate fi refolosit pentru o perioadă de 10-15 ani, fără a pierde din eficiență. Centrala cu compost este o soluție practică și ecologică, adoptată de gospodării și ferme din întreaga lume.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro