Reclamă

Pe 25 mai 2023, Eurostat a efectuat un studiu detaliat privind statisticile financiare din Europa, inclusiv pentru România. În cadrul acestui studiu, experții au calculat suma pe care un român o plătește către stat în decurs de 35 de ani de muncă, având un contract de muncă.

Conform datelor Eurostat, în medie, un român plătește aproximativ 315.000 de lei către bugetul de stat într-un interval de 35 de ani de muncă. Deoarece vârsta de pensionare minimă în Uniunea Europeană este stabilită la 65 de ani, acest lucru înseamnă că o persoană care începe să lucreze la vârsta de 30 de ani va contribui la această sumă până la momentul pensionării. După ce ajunge în cele din urmă să se pensioneze, ar trebui să trăiască încă 14-15 ani pentru a-și recupera contribuția financiară. Prin urmare, ar trebui să atingă vârsta de 80 de ani.

Câți bani dau românii la bugetul de stat în 35 de ani de muncă

Cu toate acestea, din păcate, acest scenariu nu este realist. Speranța de viață în Europa este de 72 de ani, nu de 80. Mai mult decât atât, șansele de a obține primul loc de muncă la vârsta de 30 de ani sunt destul de mici. Cel mai probabil, o persoană se angajează în jurul vârstei de 18, 19 sau 20 de ani. Calculând situația în care angajarea are loc la 20 de ani, înseamnă că persoana lucrează, de fapt, timp de 45 de ani până la vârsta de 65 de ani, ceea ce înseamnă că contribuie cu suma de 472.500 de lei. Prin urmare, ar trebui să trăiască cel puțin încă 22 de ani pentru a-și recupera suma plătită.

Revoltător! Cu ce sumă contribuie românii la bugetul statului în 35 de ani de muncă? Nu mai apucă să recupereze banii
Pixabay

Având în vedere datele și calculele făcute de Cancan.ro, dacă cineva se pensionează la vârsta de 65 de ani, ar trebui să trăiască până la 87 de ani, cel puțin, pentru a recupera suma plătită către statul român.

Oamenii nu își mai recuperează banii

În România din 2023, vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 61 de ani pentru femei, momentan. Speranța de viață medie nu ne plasează într-o poziție privilegiată, cu o medie de 71,8 ani pentru bărbați și 79,3 ani pentru femei. Cu toate acestea, Parlamentul European are în plan creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, indiferent de țară. În acest context, experții atrag atenția asupra unei situații alarmante.

Economistul Claudiu Vuță a afirmat:

„Dacă vârsta de pensionare crește, așa cum se deduce din declarațiile guvernului, viitorii pensionari nu vor putea recupera suma la care au contribuit într-un interval de 35-40 de ani. Majorarea ar reprezenta practic o suprataxare.”


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro