Reclamă
Reclamă

Șoferii protestează împotriva unei ordonanțe care prevede că cei care refuză să sufle în aparatul drugtest sunt lăsați fără permis până la primirea rezultatelor testelor biologice, care pot întârzia luni de zile. Problema este agravată de faptul că, în unele județe, jumătate din aparatele de testare antidrog ar da rezultate fals pozitive. O petiție online împotriva acestei măsuri a strâns deja peste 140 de mii de semnături.

Medicul Gabriel Gorun, specialist în medicină legală, a declarat la Digi24: „Noua reglementare ignoră probleme vechi din sistem, în timp ce permisele șoferilor sunt ridicate ilegal și nimeni nu răspunde pentru asta.”

Potrivit unui șofer afectat: „Nu mi se pare ok, pentru că am avut 2 prieteni pe care-i cunosc și au făcut testul și au stat un an de zile pe degeaba pentru nimic.” Acesta a continuat: „Până la urma urmei a ajuns la sânge și a ieșit că chiar e negativ. Sunt prea multe erori și pentru erorile lor mie, unul, nu-mi convine să rămân fără permis.”

Reclamă

Alt șofer și-a exprimat nemulțumirea: „Eu nu consum, dar întâi să fie aparatul 100%. Nu sunt de acord. Adică eu dacă vreau să mă duc la spital să-mi ia probe, mă oprește pe loc și-mi ia permisul. Nu-i corect.”

Cele mai multe controverse sunt legate de faptul că o listă lungă de medicamente uzuale pot duce la rezultate fals pozitive. Potrivit noii legi, poliția recomandă șoferilor să nu se urce la volan dacă au luat pastile de răceală. Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al poliției, a declarat: „La fel cum în alte state oamenii înțeleg să nu conducă atunci când consumă medicamente, așa ar trebui să înțelegem și noi, pentru că afectează în mod real – și asta o spun medicii, nu o spune poliția română.”

Medicul Gabriel Gorun a criticat abordarea poliției, care le-a recomandat șoferilor să citească prospectul medicamentelor: „Iau de bun ce a zis acest producător și 24 de ore nu șofez, ba mai mult, chiar medicul face prescriptie și spune că 24 de ore nu șofez și eu după 48 sunt surprins într-un filtru al poliției și ies pozitiv la opiacee și mă minunez cum este posibil. Pentru că eu am respectat prospectul, dar pe prospect nu scrie și care este remanența în organism a acestei substanțe, pentru că asta e o noțiune de ultra-specialitate toxicologică.”

Criminologul Vlad Zaha a amintit că anul trecut peste 1.000 de șoferi au fost depistați în mod fals pozitiv la testul antidrog și au rămas fără permis de conducere: „Acum, nu doar că nu s-a rezolvat problema testelor false. Sunt aceleași teste, dar s-a luat singura soluție pe care o aveau șoferii și s-a înrăutățit problema semnificativ. Singurul mod în care se mai poate lupta acum este prin semnarea petițiilor și mai este și un protest organizat de Declic joi, în Piața Victoriei, pentru a cere Guvernului să revină asupra acestor măsuri. Nu există niciun element de prevenție în acest OUG. Chiar dacă ar exista, nu poți justifica că previi pedepsind mii, poate chiar zeci de mii de șoferi nevinovați.”

Așadar, zeci de mii de șoferi sunt afectați de rezultatele fals pozitive ale aparatelor drugtest, iar ordonanța continuă să fie un subiect de controverse și nemulțumiri în rândul acestora și al specialiștilor.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro