Europa abia și-a încheiat socotelile cu Covid-19, dar valul de îmbolnăviri și decese abia a început în China. Iar teama că istoria se va repeta i-a băgat în sperieți pe liderii europeni. Mai multe țări au impus deja măsuri ca în timpul pandemiei.

China se confruntă cu o situație epidemiologică catastrofală în ultimele săptămâni. Guvernul comunist a renunțat la „politica zero-Covid” și la restricții, iar îmbolnăvirile au scăpat de sub control.

Deși autoritățile de la Beijing nu recunosc oficial, populația s-a îmbolnăvit în masă. Specialiștii în sănătate aproximează că 250 de milioane de cazuri de COVID au fost înregistrate în ultimele săptămâni. Este estimat că nu mai puțin de 9.000 de oameni își vor pierde viața, pe zi, din cauza infectării cu Coronavirus.

Iar pe străzi și în spitale, este o adevărată criză. Farmaciile nu mai au medicamente, iar spitalele sunt supraaglomerate. Peste 130 de subvariante ale variantei Omicron au fost depistate în China în decursul ultimelor trei luni. Vestea bună este că nu ar fi vorba de nicio mutație nouă, la care europenii să nu fi fost expuși deja în ultimii 3 ani.

Țările europene au început să aplice restricții din nou

Între timp, în Europa se iau măsuri timpurii pentru evitarea unei izbucniri a unui nou focar de infecții. Mai multe țări au impus deja restricții, iar altele au anunțat că iau în considerare acest lucru.

Prima care a dat startul măsurilor a fost Italia. Ulterior, și Spania a anunțat că va impune anumite restricții. Mai exact, pentru a intra în țară, toți pasagerii din China vor trebui prezinte un test negativ Covid sau să fie complet vaccinați.

Franța și Anglia au anunțat că nu iau asemenea decizii pentru moment, deși s-au arătat dornice să se supună în cazul în care se va lua o decizie la nivel european.

Și pe alte continente, apar deja primele măsuri. Israeul a impus aceeași politică de testare pentru chinezi. Iar India şi Japonia vor să impună teste PCR obligatorii pentru toţi pasagerii care sosesc din China.

Amintim că Spania și Italia se numără printre țările europene unde pandemia a făcut ravagii. În total, în Spania au existat nu mai puțin de 13,7 milioane de cazuri și aproximativ 200.000 de decese.