Luna august aduce noi indundații în România. Chiar dacă valul de căldură încă creează disconfort puternic, din cauza valurilor reci de aer se produc și perioade de instabilitate atmosferică. Săptămâna se încheie cu inundații pentru anumite localități.

Cod Galben pe râurile din aceste județe

Atenționarea hidrologilor a intrat în vigoare duminică, 20 august 2023. Această expiră la finalul zilei, la ora 24:00.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate,  se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinul hidrografic Someşul Mic – bazin amonte S.H. Apahida, judeţele: Bihor şi Cluj.

La orele serii, mai multe județe sunt sub avertizări nowcasting de ploi torențiale și vânt puternic.

Toată România, sub avertizare de caniculă: Cod Galben și Portocaliu

Ploile puternice din anumite județe nu înseamnă însă că țara noastră a scăpat de caniculă. Dimpotrivă, toată România este străbătută în aceste zile de un nou val de caniculă, care aduce temperaturi de până la 35 de grade Celsius.

Este Cod Galben de val de căldură și disconfort termic ridicat, valabil in intervalul 20 august- 21 august. Vizate sunt toate județele din țară, chiar și cele unde se produc ploi de scurtă durată. 

Cel mai cald va fi însă în sudul țării . Aici, este în vigoare o atenționare de tip Cod Portocaliu, valabil toată ziua de luni, 21 august. Județele vizate sunt: Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Constanța, Ilfov și municipiul București.

Meteorologii anunță că se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

Oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din casă la orele de vârf, în special dacă se numără printre persoanele vulnerabile la acest tip de vreme. De asemenea, hidratarea este deosebit de importantă.