Aliații și adversarii SUA s-au confruntat miercuri cu perspectiva unei reveniri la Casa Albă a fostului președinte Donald Trump. Multe state aliate din Occident exprimă îngrijorări față de o nouă administrație Trump, temându-se de posibile schimbări majore în politica externă americană și în angajamentele SUA față de diferite națiuni, relatează Axios.
Trump a promis că va ajunge la pace în Ucraina, va pune capăt conflictului din Gaza, va înăspri regulile comerciale în raport cu China și va face presiuni asupra aliaților să contribuie financiar mai mult la NATO. De asemenea, el a manifestat o atitudine critică față de Uniunea Europeană, Națiunile Unite, NATO și alte instituții, menținând relații complicate cu mulți lideri europeni.
În contrast, președintele în exercițiu, Joe Biden, a încercat să se distanțeze de regimurile autocratice și să reînvie legăturile cu partenerii democrați. Cu toate acestea, mulți dintre liderii criticilor lui Trump, în special cei europeni, sunt îngrijorați de opoziția sa față de continuarea sprijinului militar pentru Ucraina. Un raport recent arată că opinia publică europeană și-ar dori o victorie a vicepreședintei Kamala Harris în alegerile prezidențiale americane, reflectând astfel și îngrijorările liderilor europeni.
Miercuri, reacțiile la posibila sa realegere au fost diverse. Premierul ungar Viktor Orban, un aliat apropiat al lui Trump, a fost primul lider străin care l-a felicitat. În aceeași notă, premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a avut relații tensionate cu Harris, a trimis un mesaj de susținere către Trump, deși prima administrație a acestuia s-a încheiat cu divergențe între cei doi. În ultimele luni însă, legăturile lor s-au îmbunătățit, vorbind frecvent la telefon.
Liderii arabi, în special din zona Golfului, s-au bucurat de o relație strânsă cu Trump în timpul primului său mandat și privesc cu speranță o eventuală revenire a sa. Pe de altă parte, iranienii nu au aceleași sentimente. Potrivit serviciilor americane de informații, Iranul ar fi complotat să-l asasineze pe Trump în trecut, sperând acum că victoria lui Harris ar putea conduce la reînnoirea tratativelor pentru ridicarea sancțiunilor economice care le afectează țara.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a grăbit să-l felicite pe Trump pentru „victoria electorală impresionantă”, semnalând un efort de a stabili relații constructive cu viitoarea administrație americană.