Reclamă

Medicul român Paul Oargă dezvăluie într-un videoclip postat pe Youtube diferențele semnificative între salariile și condițiile de muncă din domeniul medical din România și Irlanda. Oargă, care anterior a lucrat ca medic rezident și paramedic la SMURD Cluj-Napoca, s-a stabilit de curând în Irlanda, unde a reușit să aibă o imagine de ansamblu asupra domeniului medical din ambele țări.

În clipul său, Paul menționează cum în Irlanda nu doar că salariile sunt mai mari, dar și condițiile de muncă sunt mult mai bune, beneficiind de facilități simple precum vestiare, dușuri și necesitățile de bază pentru igienă în spitale. „Nu trebuie să îmi pun echipamentul de acasă. Sunt lucruri normale aici. Este săpun, este prosop, lucruri care nu sunt în România în toate spitalele.”, a menționat Paul Oargă.

Referitor la diferențele salariale, medicul a dezvăluit că în 2021, la Cluj-Napoca, salariul său era de 6.124 de lei, fără a lua în considerare sporurile sau gărzile. În România, medicii rezidenți nu primesc plată pentru gărzile efectuate în primii doi ani și jumătate de practică.

În contrast, în Irlanda, Oargă primește la fiecare două săptămâni suma de 2.382 de euro brut, însoțită și de alte beneficii. Concret, medicul detaliază: „Eu primesc acum 30 de euro pe ora muncită. Concediul este 30 de zile pe an, plus 10-15 zile pentru concediu de studii. Aici primești 1500 de euro pe an pentru a merge la cursuri ca medic rezident. Examenele se plătesc, costă între 700 și 900 de euro, dar dacă iei examenul primești banii înapoi.”

„Am aici și fluturașul de salariu, primit în 21 decembrie 2023. Ei fac plata la fiecare două săptămâni și trebuie să ai 72 de ore lucrate. Pentru aceste două săptămâni primești 2.382 de euro, dar acesta este venitul brut. Se mai plătesc orele suplimentare, cu 1,5x față de norma de bază, adică am lucrat 15 ore și am primit 687 de euro brut, după taxe.”, a adăugat Paul Oargă.

Astfel, experiența medicului român în Irlanda ilustrează diferențele notabile dintre sistemul medical din România și cel din țările vest-europene, punând în lumină provocările cu care se confruntă medicii români și motivele pentru care mulți aleg să lucreze în străinătate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro