În cadrul reuniunii G20, care se desfășoară luni și marți la Rio de Janeiro, liderii discută despre implementarea unui impozit global care să vizeze cele mai bogate 3.300 de persoane din lume. Planul propus de Brazilia promite să aducă până la 250 de miliarde de dolari, dar se confruntă cu o opoziție de ultimă oră.
Marina Silva, ministrul brazilian al Mediului, a declarat că există obiecții legate de agenda climatică și cea financiară, precum și de impozitarea super-bogaților. „Unele obiecții au fost ridicate în cadrul discuțiilor privind chestiunile de agendă și impozitul pe super-bogați,” a explicat Silva.
Reamintim că la reuniunea din iulie, toți cei 20 de miniștri de Finanțe au recunoscut că bogăția exagerată și inegalitățile de venituri afectează creșterea economică și coeziunea socială. În ciuda acordului inițial de cooperare pentru asigurarea impozitării eficiente a ultra-bogaților, acest angajament încă trebuie concretizat.
Potrivit surselor, problemele au fost ridicate, între altele, de președintele Argentinei, Javier Milei, iar în absenţa unui consens, Brazilia ar putea fie să ajusteze formulările comunicatului comun, fie să-l semneze în numele a 19 țări, menționând poziția disidentă a Argentinei.
Corespondentul ministerial din Spania, Carlos Cuerpo, a subliniat că este timpul pentru curaj decizional: „Există acest moment, în care trebuie să faci lucruri corecte. Este vorba despre redistribuirea bogăției, cerută de cetățeni prin alegerile lor.”
Planul de impozitare propus este bazat pe ideile economistului Gabriel Zucman, care estimează că impozitul de 2% pe ultra-bogați ar putea genera venituri semnificative la nivel global. Viviana Santiago, director Oxfam Brazilia, a subliniat nevoia de a contracara strategiile fiscale profitabile pentru cei ultrabogați, pentru a reduce inegalitatea economică.
Oxfam a remarcat că, în prezent, 1% dintre cei mai bogați oameni din G20 dețin 31% din bogăția totală, o creștere marcantă față de 26% acum două decenii.