Reclamă
Reclamă

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a predat către reciclatori 29.000 de tone de ambalaje în primele șase luni de funcționare a programului, adică aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje returnate și colectate de la consumatori. Din această cantitate, circa 90% a fost direcționată către operatorii locali de reciclare, urmărind principiul bottle-to-bottle.

În cele șase luni de la implementare, SGR a evoluat constant: 152.000 de tone de ambalaje au fost puse pe piață de către producători, din care 34.000 de tone au fost colectate până la finalul lunii mai. În prezent, aproximativ 2.000 de curse zilnice sunt efectuate de cele 600 de mijloace de transport implicate în colectarea zilnică a ambalajelor SGR. Circa 85% din cantitatea de ambalaje colectată a fost deja direcționată către unități de reciclare.

Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO, a declarat: „RetuRO asigură cu succes nu doar întoarcerea materialelor în piață, ci și transparența circuitului ambalajelor pe întreg lanțul, din etapa punerii lor pe piață, a colectării, până la etapa de reciclare. Sistemul de Garanție-Returnare dezvoltă o infrastructură cuprinzătoare care susține eforturile de reciclare în România, infrastructură ce integrează tehnologie, echipamente de ultimă generație, planificarea strategică și, cel mai important, implicarea comunității.”

Reclamă

Calitatea materiei prime secundare furnizate de RetuRO este net superioară altor tipuri de materiale recuperate prin alte fluxuri de colectare, fapt confirmat de operatorii de reciclare. Acest lucru are un impact pozitiv asupra procesului de producție, incluzând eficientizarea consumului de energie și asigurarea continuității procesului de reciclare.

RetuRO publică lunar rapoarte preliminare și finale care includ cantitățile de ambalaje predate spre reciclare și cele intrate în instalațiile de reciclare. Compania colaborează cu mari companii de reciclare din industria locală, selecția acestora având în vedere criterii precum capacitățile de procesare, tehnologiile disponibile, experiența și reputația în domeniu, dar și stabilitatea financiară.

RetuRO asigură ca ambalajele SGR să fie reciclate conform principiului bottle-to-bottle, astfel încât materia primă secundară să ajungă în același tip de produs din care a provenit. Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un pas semnificativ către promovarea economiei circulare în România, contribuind la un mediu mai curat și un viitor sustenabil.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. funcționează pe principiul not for profit, reinvestind orice eventual profit în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați și un acționar public, statul român, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Finanțarea este exclusiv privată, iar compania asigură transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la atingerea țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro