Dacă în copilărie te bucurai de gustul mâncării de urzici preparate de mama sau bunica, în mod cert aștepți cu mare nerăbdare sezonul lor. Urzicile scăzute sunt extrem de delicioase mai ales dacă le prepari după rețeta tradițională cu mult usturoi și le servești alături de mămăligă. Nu toată lumea găsește însă acest preparat ca fiind unul apetisant.
Urzici scăzute cu usturoi și mămăligă
Culegerea urzicilor nu este un proces deloc ușor. Dacă vrei să te ocupi personal de acest pas, înarmează-te cu mănuși, dar și cu multă răbdare. Este ideal să alegi locuri ferite de unde să le culegi, unde nu au acces animalele de exemplu, inclusiv cele de companie. Totodată, trebuie să strângi doar urzicile crude, mici de statură. Odată ce cresc și sunt ajunse la maturitate, plantele nu mai sunt recomandate consumului.
Dacă le cumperi din piață sau de la țărani, procesul va fi unul mai ușor.
Ai nevoie de :
-400 grame urzici ( cam 4 grămezi potrivite);
-două cepe;
-apă;
-sare, piper;
-5 căței de usturoi
Pune la fiert apă într-o oală. Atunci când aceasta ajunge la punctul de fierbere,introdu urzicile în aceasta și lasă-le la opărit preț de 10-15 minute. Între timp, curăță și taie ceapa mărunt. Pune-o la călit într-o linguriță de ulei. După ce s-a înmuiat, adaugă urzicile și completează cu apă.
Lasă totul la fiert la foc mic, sub capac. Când urzicile s-au fiert, adaugă peste ele făina amestecată cu apă. Amestecă până se formează o cremă omogenă.
După ce acestea au mai fiert cca. 10 minute se adaugă usturoiul mărunțit. Urzicile se pot servi cu mămăligă. De asemenea, poți adăuga și ou peste acest preparat.
Exact după același mod de gătire poți prepara și ciorba de urzici. Pe lângă ceapă însă de adaugă morcovi, ardei, țelină.
Urzicile sunt bogate în fier, astfel ca este ideal să le incluzi în alimentație. Mai ales pentru cei mici, preparatul este unul foarte sănătos.